Korekcija vida: Za jasen pogled tudi po 40. letu starosti

Avtor: Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, oftalmologinja kirurginja, Očesni kirurški center dr. Pfeifer

Za poseg, s katerim si popravimo vid (korekcija dioptrije) po 40. letu starosti se vse pogosteje odločajo v svetu in tudi pri nas. Še pred 15 leti je bila to operacija, ki so si jo v Sloveniji privoščili redki posamezniki. V svetu pa je bila korekcija vida že pred leti izjemno pogosta operacija pri vseh, ki na življenje gledajo praktično. 

Navajamo nekaj sedem najpogostejših vprašanj o korekciji dioptrije po 40. letu starosti.

Želja, da se znebite očal, je še toliko izrazitejša, ko potrebujete dvoje ali celo več očal, za daleč in blizu, nekateri še posebne za računalnik itn. S pomočjo operacije korekcije dioptrije se vaša dioptrija lahko za stalno izniči.  

Ali je korekcija dioptrija mogoča pri vseh ljudeh? 

  »Korekcija dioptrije je sicer mogoča pri vseh posameznikih, ki potrebujejo očala za daleč ali blizu, za daleč in blizu ali samo občasno, vendar je način operativne korekcije dioptrije pri vsakem posamezniku treba natančno preučiti in izbrati primerno tehniko. Tudi rezultat operacije ni nujno vedno enak. Nekatere operacije nam omogočijo popolno neodvisnost od očal, druge tehnike nam omogočijo neodvisnost od očal samo na blizu, tretje na primer neodvisnost od očal samo na daleč. 

Od česa pa je odvisno, kakšno operacijo nekomu svetujemo? 

»Najprej je potreben natančen pregled, s katerim s posebnimi meritvami ugotovimo dolžino očesa, koliko lomi naša roženica na sprednji in zadnji površini, kako globok je naš sprednji prekat v očesu, kakšne so aberacije očesa, kakšno je stanje naše leče, ali je mrežnica popolnoma zdrava ali je prisotna določena patologija, ki vpliva na vidno ostrino, in še nekaj res specialnih meritev. Potem je treba razširiti zenico in pogledati vsa lomila očesa in vse očesne strukture. 

“Že manjša napaka, spregledana na roženici pacienta, lahko vodi do nezadovoljnega pacienta.”

Pregled mrežnice je obvezen s posebno lecko in tudi s preiskavo OCT. Na osnovi pregleda vseh teh podatkov in pregleda pod mikroskopom lahko oftalmolog potem svetuje, katera je za določeno oko najboljša rešitev. Včasih je rešitev dobra samo za eno oko, ker je drugo slabo, seje potrebno spet drugače odločiti, saj na koncu pacient vedno gleda z obema očesoma hkrati. 

Ali je mogoče, da se operacija korekcije dioptrije odsvetuje?  

»Da. Po pregledu se lahko odločimo tudi, da za nekoga operativna korekcija dioptrije ni priporočljiva, gledano z medicinskega vidika. Včasih si pacient korekcije močno želi in je pripravljen tudi na večje kompromise, ki mu jih vedno pojasnimo. Če res razume, kaj lahko pridobi z operacijo in zakaj mi ravno ne priporočamo, da operacijo opravi, razume pomanjkljivosti zanj in kljub temu operacijo res želi, jo seveda lahko opravimo. Tu je bistveno, da pacient razume naše zadržke.”

»Za vsakega pacienta je vedno potreben individualni pristop; tu rutine ni.«

“Če se s pacientom odkrito pogovorimo že pred operacijo, da ve, kaj lahko nudimo in česa pri njem na žalost ne, ni razočaranih pacientov. Posebej pogosto je treba odsvetovati operacijo korekcije dioptrije z multifokalnimi lečami pri pacientih z okvarami na mrežnici ali roženici. od očal samo na blizu, tretje na primer neodvisnost od očal samo na daleč.« 

Katere pa so najpogostejše operacije korekcije dioptrije po 40. letu starosti? 

»Največ je operacij z implantacijo multifokalnih lečk v oko in  implantacijo toričnih leč v oko. Multifokalne leče so različne, bifokalne, trifokalne ali leče s podaljšanim žariščem. Vsaka ima svoje dobre strani in tudi pomanjkljivosti. Bifokalna leča nima žarišča za računalnik oziroma za srednjo razdaljo (kuhanje, računalnik, armatura v avtomobilu …), zato je pri tej leči potrebno razdaljo prilagoditi ali za to razdaljo nositi očala. Trifokalna leča ima nekaj več svetlobnih fenomenov okrog izvorov luči, ki se kažejo kot haloji, ki pa običajno s časom preminejo. Leče s podaljšanim žariščem ne dajo vida na blizu in tako niso primerne za tiste, ki rabi berejo s knjigo v roki. Torične leče nam odvzamejo dioptrijo na daleč in cilinder tudi na blizu, za blizu pa še vedno po operaciji potrebujemo zelo preprosta običajno dioptrijska očala +2,50.”

“Tudi sama kakovost vstavljenih leč je od proizvajalca do proizvajalca različna.”

Pri materialu se res ne splača varčevati, saj nam je po operaciji lahko hitro žal, ker smo operacijo nekje opravili za malo ceneje, material, vgrajen v oko, pa ni kakovosten in ne daje takega zadovoljstva po operaciji kot dober vgrajen material. Pomembno je tudi, da je tehnika operacije dobra, zato pa poskrbi izkušenost kirurga.

Kdo je varen izkušen kirurg?

»Po svetovnih študijah je dokazano, da je kirurg, ki letno opravi 1.000 ali več tovrstnih operacij, bistveno varnejši kot kirurg, ki opravi teh operacij manj. V Sloveniji imamo nekaj kirurgov, ki spadajo v to kategorijo. Najpogostejši zapleti operacije se sicer pojavljajo po svetovni literaturi v približno 1 % primerov, če te operira visokofrekventen kirurg, pa je stopnja zapletov okoli 0,1 %. “

“Sama sem lani na primer opravila več kot 1.800 operacij, kar je v Sloveniji sicer rekord, in nisem imela niti enega samega resnega zapleta.”

“To mogoče pomeni, da ga bom imela letos, ker se zapleti dogajajo vedno, tudi pri najboljših kirurgi. Imamo pa v Sloveniji srečo, saj pri nas operira tudi dr. Vladimir Pfeifer, ki pa je svetovno znan in res izjemen kirurg tudi za izjemno težke primere. Povprašajte, koliko tovrstnih operacij nekdo letno opravi, preden mu zaupate svojo oko. Sama operacija korekcije dioptrije sicer spada med eno najvarnejših operacij , ki se na človeku na splošno izvajajo.«

Kdaj torej na operacijo korekcije dioptrije? 

»Ko se naveličate očal, ko očala nobenimi ne vidite prav dobro, ko imate očala za daleč, za blizu, za računalnik, in je torba za očala že nadležna, saj ne veste več, katera očala so za katero razdaljo, ko nosite kontaktne leče, pa z njimi ne vidite več na blizu in morate čez kontaktne leče natikati še očala za blizu, ko si kontaktnih leč ne morete več vstavljati, ko si želite, vedno vidite na daleč in blizu brez očal, ko hočete živeti kar se da neodvisno od najrazličnejših pripomočkov … Vse je odvisno od posameznika in njegovih želja; vsaka tovrstna operacija je sicer kompromis, saj vaše oči z operacijo ne postanejo spet enake, kot so bile v vaši mladosti; temu se skušamo samo kar najbolj približati.« 

Kaj pa svetujete vsakemu, ki o tovrstni operaciji razmišlja? 

»Najprej svetujem temeljit pregled, usmerjen v korekcijo dioptrije z vsemi potrebnimi meritvami in s pregledom tudi mrežnice, nato odkrit pogovor o vaših pričakovanjih in možnostih, ki jih danes medicina nudi. O previsokih, nerealnih in o nemogočih pričakovanjih je treba vedno razpravljati ter vsakemu posamezniku svetovati realno in mogoče, pri tem pa seveda ne smemo misliti na nič drugega kot na korist pacienta. Potem seveda izberite dobrega, varnega kirurga in najboljši mogoč material, ki vam ga bomo med operacijo implantirali v oko.  

  Marija Ana Schwarzbartl, dr. med.
Očesni kirurški center dr. Pfeifer

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock, OKC dr. Pfeifer

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj