Certifikati v naravni kozmetiki – kateri so in kaj pomenijo

Ste vedeli, da veliko kozmetičnih izdelkov izmed vseh sestavin vsebuje največji delež vode, ki se nato lahko šteje pod naravno sestavino? Če imajo določeni kozmetični izdelki dovolj velik odstotek vode, mogoče že ustrezajo pogojem za pridobitev nekaterih certifikatov.

Pod sestavine naravnega izvora sodi vse, kar je rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora oz. je njihov stranski proizvod. Izrazi »ekološko«, »bio« ali »organsko« so vsi istega pomena in se nanašajo na to, da so surovine izdelane oz. gojene skladno s specifičnimi pravili in z zahtevami. Foto: Bigstock

Največji problem tiči v tem, da certificiranje kozmetike ni dovolj regulirano, prav tako pa ni ne vladno niti globalno usklajeno. Certifikati se med seboj tako lahko zelo razlikujejo, skupno vsem pa je naslednje:

  • naravna kozmetika ne sme vsebovati sinteznih barvil in dišav, določenih konzervansov, gensko spremenjenih sestavin, parafina in drugih naftnih derivatov ter silikona;
  • ne sme biti preizkušena na živalih;
  • proces izdelave in ovojnina morata biti prijazna do okolja;
  • izdelki ne smejo biti obsevani z ionizirajočim sevanjem.

Pri pregledu certifikatov poleg vsega naštetega veljajo tudi zgoraj opisani pogoji.

Vita Jašović in Petra Škufca sva diplomirani kozmetologinji s Fakultete za farmacijo, študij nadaljujeva na industrijski farmaciji. Sva štipendistki Fundacije za ustvarjalne mlade. V okviru lastnega start-upa sva pred kratkim predstavili naravno kremo, namenjeno za nego suhe kože, nagnjene k ekcemom in dermatitisu. Foto: Osebni arhiv

Eko, bio, naravno, organsko – je razlika?

»Naravno« se nanaša na izvor sestavin ali sestave izdelka. Pod sestavine naravnega izvora sodi vse, kar je rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora oz. je njihov stranski proizvod. Izrazi »ekološko«, »bio« ali »organsko« so vsi istega pomena in se nanašajo na to, da so surovine izdelane oz. gojene skladno s specifičnimi pravili in z zahtevami. V nasprotju z naravno kozmetiko, ki je lahko pridobljena izključno s fizikalnimi, z mikrobiološkimi in encimskimi metodami, mora biti pri ekološki kozmetiki celoten proces, od ekološkega gojenja rastlin (brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil) do pridobivanja surovin, popolnoma naraven, brez dodanih sinteznih snovi in uporabe ionizirajočega sevanja.

Ecocert

Je francoski standard, ki dovoljuje izdelavo kozmetičnih izdelkov na dva načina: 1. naravni; 2. naravni in ekološki. Po zahtevah certifikata mora imeti »naravni« izdelek vsaj 50 % sestavin rastlinskega izvora, najmanj 5 % vseh sestavina pa mora biti ekoloških. Certifikat »naravni in ekološki« pridobijo izdelki, ki imajo najmanj 95 % sestavin rastlinskega izvora in najmanj 10 % sestavin ekoloških.

BDIH

Gre za nemško industrijsko in trgovsko združenje, ki je standard za naravno kozmetiko postavilo že leta 1995 kot enega izmed prvih. Pridobijo ga lahko izdelki, katerih proizvodni procesi so strogo nadzorovani, sestavine so naravne, določeno je tudi, katere izmed njih morajo biti ekološkega izvora, ni pa določeno, kakšen delež teh surovin mora biti iz kontrolirane pridelave. Dovoljeni so tudi konzervansi, ki so identični naravnim spojinam, embalaža pa naj bi bila iz biološko razgradljivih materialov. BDIH-certifikat velja v Sloveniji za najpogostejši standard.

NaTrue

NaTrue podeljuje neprofitno združenje več proizvajalcev in prodajalcev kozmetike, kot so npr. Weleda, Dr. Hauschka, Santaverde itn. Izdali so standarde za tri ravni, ki jih označijo z zvezdicami: z eno zvezdico označujejo »naravno« kozmetiko, z dvema zvezdicama »naravno in ekološko« kozmetiko, s tremi zvezdicami pa »ekološko« kozmetiko. Naravna kozmetika ima najmanjši delež naravnih sestavin in največji delež kemijsko spremenjenih naravnih sestavin. Pri dveh zvezdicah mora izdelek vsebovati najmanj 70 % naravnih sestavin iz ekološke pridelave in največ 15 % naravnih sestavin, ki so lahko kemijsko spremenjene. Tri zvezdice pomenijo, da izdelek vsebuje najmanj 95 % naravnih sestavin iz ekološke pridelave in največ 15 % naravnih sestavin, ki so lahko kemijsko spremenjene. Kljub temu je za vse tri ravni standardov dovoljena uporaba od 5 % do 15 % sintetičnih sestavin.

Soil Association

To zasebno britansko združenje podeljuje certifikate tudi v prehranski industriji. Njihov certifikat za ekološki kozmetični izdelek je med »strožjimi«. Če kozmetični izdelek vsebuje le do 70 % sestavin, pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo s certifikatom, se lahko poimenuje kot »narejen iz x % ekoloških sestavin«, če vsebuje sestavine s 95 % ekoloških sestavin, se lahko poimenuje »ekološki kozmetični izdelek«. Poleg že na začetku opisanih snovi ne sme vsebovati sulfatov (npr. natrijev lavril sulfat), glikolov in etanolaminov (MEA, DEA, TEA).

ICEA

To združenje tvorijo kmetje, ekologi ter drugi člani ekoloških in podobnih društev. Podeljuje certifikat, ki v nasprotju z drugimi ne predpisuje najmanjše dovoljene količine naravnih in ekoloških sestavin ali največje dovoljene količine sinteznih sestavin. Standard namreč temelji na listi sestavin, ki niso zaželene in za njih samo določa priporočljive okvire, ne pomeni pa to neposrednega nadzora nad proizvodnjo.

Cosmebio

Standard določuje neprofitno združenje različnih podjetij in ustanov. Po navadi te standarde potrdi akreditirani organ za podeljevanje certifikatov Ecocert, kar je tudi označeno na izdelku, certifikate pa lahko dobijo le člani združenja. 95 % sestavin v certificiranem izdelku mora biti iz ekološke pridelave s certifikatom.

V kozmetični industriji kljub temu vlada želja po poenotenju standardov za naravno in ekološko kozmetiko. Zato so se večje organizacije (Ecocert, Cosmebio, BDIH, Soil association in ICEA) združile v COSMOS. Glavni cilj standarda je uporaba sestavin iz ekološke pridelave. COSMOS podeljuje dva certifikata (Cosmos organic in cosmos natural), ki usklajujeta določila vseh organizacij.

Kaj pomeni, če izdelek nima certifikata?

Obstaja veliko kozmetičnih znamk, ki svojih izdelkov namenoma ne želijo certificirati, saj so mnenja, da so njihovi izdelki veliko kakovostnejši od standardov, ki jih zahtevajo določeni certifikati. Omembe vredno je tudi, da certificiranje izdelka ni brezplačno. Zadnje lahko stane proizvajalca tudi prek tisoč evrov, seveda pa ne moreš certificirati samo enega izdelka izmed npr. celotne linije. Tako gotovo ne smemo narediti zaključka, da izdelki brez certifikatov potem niso naravni ali ekološki ali pa celo nekakovostni. Vedno se raje zanašajte na seznam sestavin INCI in kakovost ocenjujte po zadnjem ter mogoče tudi po odzivnosti in nasvetih proizvajalca.

Tudi sami na najini kremi, Qapli, nimava certifikata, saj za njeno kakovost raje jamčiva z mnenji, komentarji in s slikami zadovoljnih strank, katerim krema olajša vsakodnevne muke kožnih bolezni in suhe kože. Sestavine imava kljub temu ekološke in kakovostne, saj bi si to želeli tudi pri vseh drugih proizvajalcih. Z veseljem pa odgovoriva tudi na kakršna koli vprašanja, pokramljava ali kaj svetujeva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj