Preboj: Razvili pilulo za odvzem črevesnih bakterij

Ena od največjih težav pri preučevanju mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevo in izjemno pomembno vplivajo na delovanje celotnega telesa, je jemanje njihovega vzorca. Zdaj se zdi, da so težavo rešili.

Prebavila naseljuje na tisoče različnih vrst bakterij, ki s svojimi presnovki pravzaprav regulirajo delovanje vseh organov, vključno z možgani. Foto: Bigstock

Pilulo, ki potuje skozi črevo in vzame vzorec črevesne mikrobiote, so na podganah že uspešno testirali, piše strokovna revija ACS Nano. Obeta, da bo v kratkem zamenjala obstoječe načine za vzorčenje črevesnih bakterij in drugih mikroorganizmov: jemanje vzorcev blata ter kolonoskopijo in endoskopijo. To bi sprožilo izjemni napredek pri preučevanju na tisoče različnih vrst bakterij, ki naseljujejo črevo in ki s svojimi presnovki pravzaprav regulirajo delovanje vseh organov, vključno z možgani.

Jemanje vzorcev tudi v tankem črevesju

Največja prednost pilule je, da omogoča jemanje vzorcev tudi v tankem črevesju, kjer pravzaprav živi večina črevesnih mikroorganizmov in ki je bila do sedaj za tovrstne posege razmeroma nedostopna. “Rešuje” tudi glavno slabost vzorcev blata – ugotavljanje, iz katerega dela prebavnega trakta bakterije prihajajo. Za razliko od kolonoskopije in endoskopije ni invazivna in ne odvrača bolnikov.

Hidrogel ujame mikrobe in beljakovinske biomarkerje

Pilula deluje tako, da se v njej ob stiku s črevesno sluzjo sproži samopolimerizirajoča reakcija poli (etilen glikol) diakrilatnega monomera, železovega klorida in askorbinske kisline. Kemikalije so naložene v drobne votle cilindre, ki so “zapakirani” v miniaturne želatinske kapsule. Prevlečene so z zaščitno plastjo, ki prepreči razgradnjo v kislem okolju želodca. Zaščitna plast razpade v bolj nevtralnem pH tankega črevesa. Kemikalije v cilindrih polimerizirajo in tvorijo hidrogel, ki ujame mikrobe in beljakovinske biomarkerje v določenem delu črevesja. Trenutno je pilulo iz črevesja še potrebno odstraniti kirurško, vendar bo to v kratkem nadomestilo naravno izločanje z blatom – podobno, kot se to dogaja pri snemanju tankega črevesja z mikrokamero.

Dostava bioloških zdravil in personalizirane črevesne terapije

Ni pa jemanje črevesnih vzorcev edina možnost uporabe pilule. Ekipa, ki jo je razvila, je so tudi dokazala, da se lahko mikroskopske cilindre, ki se odprejo ob stiku s črevesno sluznico oziroma v okolju z določenim pH, napolni z biološkimi zdravili in jih tako dostavi v telo. “Ta tehnologija bi lahko pospešila razumevanje interakcij gostitelj – mikrobiom, omogočila nov vpogled v bolezni prebavil ter odprla pot za personalizirane črevesne terapije”, so prepričani raziskovalci.

Izvirno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj