V zadnjem desetletju sta bila za sezonske izbruhe gripe odgovorna predvsem dva seva virusa gripe: H3N2 in H1N1. Foto: Bigstock Raziskovalci Univerze Arizona so preučili, kako različni sevi virusa gripe...
Kar četrtina četrtina receptov za opioide v zadnjih petnajstih letih je bila predpisana ljudem s prekomerno telesno težo. Foto: Bigstock Za več kot četrtino receptov, ki jih zdravniki v razvitem svetu predpišejo za opioide, je vzrok...
Uživanje umetno sladkanih pijač povzroči večji občutek lakote, kar posledično povzroči večji energijski vnos. Foto: Bigstock V študijii, objavljeni konec septembra 2021 v ugledni strokovni reviji JAMA Open, je raziskovalna ekipa  iz Keck...
Krvni tlak je mogoče znižati z aerobno vadbo. Foto: Gre za tako imenovani IMST trening, s katerim fizično krepimo dihalne mišice, izvajamo pa ga s posebno napravo. Vadba je preprosta, izvajamo jo doma,...
Časovno omejeno prehranjevanje ne vpliva na telesno težo odraslih s prekomerno telesno težo, prediabetesom ali sladkorno boleznijo tip 2. Foto: Bigstock Pred kratkim smo poročali, da uspeh interminentnega posta ni odvisen od tega,...
S ponavljanjem zaporedja časovni nevroni omogočajo možganom, da se organizirajo, ko se zgodijo različni dogodki, pravi Lega. Proces, znan kot precesija, nadzorujejo theta možganski valovi (njihova frekvenca je 5 Hz). Foto: Bigstock Izguba...
Je bolj grenka čokolada ali brokoli? Odvisno od tega, koga vprašate, in od tega, kakšna je tekstura enega in drugega, bi odgovorili avtorji zanimive pilotne študije. V njej so ugotovili, da na percepcijo okusa vpliva (tudi) narodnost.
Vonj hrane spodbuja apetit in vpliva na serotonin. Foto: Bigstock Nove ugotovitve pa kažejo, da temu ni čisto tako in da se zaznavanje nekaterih vonjev na starost ohrani bistveno dlje kot zaznavanje drugih....
Povprečna vsebnost sladkorjev v pijačah z dodanim sladkorjem visoka. Tudi pijače, ki vsebujejo le naravno prisoten sladkor, vsebujejo precej sladkorja. Foto: Bigstock Brezalkoholne pijače prispevajo pomemben delež k skupnemu dnevnemu vnosu sladkorjev, še...
Najpomembnejši dejavnik pri dermatitisu je količina in jakost iritansa. Ekcem rok je pogost pri tistih ljudeh, ki pogosto umivajo roke ali delajo z vodo, to so medicinsko osebje, frizerke, gostinci, kuharji, seveda pa lahko vsak razvije...

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice in ne zamudite novosti s področja zdravja in medicine.

Prosimo potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe in želite prejemati naše e-novice.