Lipidi celico ščitijo pred vdorom virusov in bakterij

Lipidi celici pomagajo pri zaščiti pred vdorom patogenih bakterij, danes poroča revija Science. Kaj natančneje to pomeni in ali se napoveduje re-pozicioniranje vloge lipidov v sodobni zahodni medicini?

Maščobe so za celice tako vir hrane kot orožje zoper sovražne bakterije. Foto: University of Queensland

V naših telesih se dnevno odvijajo siloviti boji med patogeni, ki poskušajo vdreti v celice in se v njih razmnoževati, ter obrambo (imunskim sistemom), ki jim tega ne dovoli. V tej vojni so dovoljena vsa orožja. Eno od na novo odkritih, ki celici pomaga preprečiti vdor vsiljivcev, so lipidi. Spoznanje je presenetilo celo raziskovalno ekipo.

Bolj učinkovit imunski sistem

Celice nekatere maščobe poleg vira energije uporabljajo tudi za boj proti bakterijam – celo proti tistim, ki so odporne na antibiotike. Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Queensland, odkriva novi način, ki ga celice kot prikrito orožje uporabljajo za svojo zaščito: specifične lipide. Pripomorejo k boljši učinkovitosti imunskega sistema pri boju z okužbami, poročajo raziskovalci iz Univerze Queensland. Raziskovalni ekipi sta vodila profesorja Robert Parton in Matt Sweet iz Univerze Queensland ter profesor Albert Pol iz Univerze Barcelona.

Maščobe kot skrito celično orožje

Maščobe so za celice tako vir hrane kot orožje zoper sovražne bakterije. “Prej smo mislili, da bakterije zgolj uporabljajo lipidne kapljice za prehrano, vendar smo ugotovili, da slednje sodelujejo v bitki med patogeni in našimi celicami. Maščoba je del celičnega arzenala – celice proizvedejo strupene beljakovine, jih “zpakirajo” v mikro kapljice nekaterih lipidov, nato pa jih sprožijo proti vsiljivcem. Gre za način varovanja celic z uporabo maščob kot prikritega orožja, ki ga prej nismo poznali. Daje nam nov vpogled v mehanizme boja proti okužbam,” pojasnjuje Parton.

Lipidi se premaknejo na mesto okužbe

Z naraščanjem na antibiotike odpornih bakterij je potreba po alternativnih metodah za boj proti okužbam še toliko večja. Ena od najbolj dostopnih možnosti je povečanje naravne obrambe telesa. “Dokazali smo, ob se ob okužbi nekateri lipidi premaknejo v tisti del makrofaga, kjer so prisotni patogeni,” razloži Sweet. Bakterijska okužba spremeni tudi način, kako bele krvne celice porabljajo energijo. “Lipide lahko uporabimo kot vir goriva za mitohondrije, kadar ni dovolj drugih hranil,” nadaljuje Sweet. “Med okužbo se kapljice lipidov oddaljujejo od mitohondrijev in se vključijo v “napadanje” patogenih bakterij, kar spremeni metabolizem celice.”

Presnovna stikala, ki celici olajšajo branjenje

In kje so raziskovalci sploh dobili idejo za preučevanje lipidov kot možno celično “orožje” pri okužbah? Parton pojasnjuje, da so korelacijo najprej opazili pri sadnih muhah. “Prepričani smo bili, da so maščobne celice uporabne samo za shranjevanje energije. Zdaj vidimo, da nekatere delujejo kot presnovna stikala, ki celici olajšajo branjenje pred okužbami. Naš naslednji korak je ugotoviti, kako lipidi delujejo na patogene bakterije. Z razumevanjem naravne obrambe telesa lahko razvijemo nove terapije, ki se za boj proti bakterijskim okužbam ne zanašajo zgolj na antibiotike. “

Video (v angleščini) o tem, kako lipidi pomagajo celicam pri obrambi, si lahko pogledate TUKAJ.

Izvirno znanstveno objavo pa najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj