Mikoproteini boljši za rast mišic kot mlečne beljakovine

Quorn je mesni nadomestek, ki vsebuje mikoproteine. Gre za inovacijo britanskega proizvajalca Marlow Food, ki vse bolj priljubljena postaja tudi pri športnikih. Izkazalo se je namreč, da so mikoproteini pri izgradnji mišic bolj učinkoviti kot mlečne beljakovine.

Mikoproteini so boljši za rast mišic kot mlečne beljakovine. Foto: Bigstock

Mlečne beljakovine pomagajo pri izgradnji mišic in pridobivanju mišične mase. Kot najboljše veljajo tiste iz sirotke. Vsaj do zdaj so. Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Exeter je pokazala, da ima sirotka resno »neživalsko« konkurenco. Mikoproteini po vadbi bolj namreč bolj učinkovito spodbujajo rast mišic kot mlečne beljakovine.

Mikroproteini so beljakovine, ki jih s fermentacijo pridobivajo iz gliv Fusarium venenatum.

Sirotka pa še zdaleč ne koristi samo športnikom, ki bi radi povečali svojo mišično maso. Učinkuje na hormone, ki regulirajo občutek sitosti in apetit. Višji vnos beljakovin zagotavlja daljši občutek sitosti in se odlično obnese pri hujšanju. Ker je sirotka lahko prebavljiva in ne obremenjuje organizma, je primerna tudi za prehrano bolnikov. Poleg tega tudi izboljša odpornost telesnih celic na inzulin in s tem preprečuje metabolni sindrom – predstopnjo sladkorne bolezni tipa 2.

Nedavne raziskave so pokazale, da so trenutna priporočila za vnos beljakovin prenizka in da so pri nekaterih populacijah podcenjene za kar 30 do 50 odstotkov.

Izjemna stopnja rasti mišic

V študiji so se posvetili presnovi beljakovin, zaradi česar se delež aminokislin v krvnem obtoku poveča, kar telesu omogoči gradnjo mišic. Skupino 20 treniranih, zdravih moških so razdelili v dve skupini. Ena je po treningu za moč zaužila mlečne beljakovine, druga pa mikoproteine. Čez nekaj ur so s pomočjo stabilnih izotopskih označevalcev izmerili vpliv zaužitih beljakovin na mišice. Izkazalo je, je bila stopnja rasti mišic (MGRs) pri istih, ki so zaužili mlečne beljakovine, do 60 odstotkov.

Pri tistih, ki so zaužili mikoproteine, je bila stopnja rasti mišic več kot 200 odstotkov.

Ugotovitve kažejo, so mikoproteini izjemno učinkoviti vir beljakovin za spodbujanje rasti mišic v urah po vadbi. Ker niso živalskega izvora, so tudi bolj prijazni do okolja in hkrati omogočajo zmanjševanje porabe mesa. »Veseli smo, da lahko ponudimo alternativni vir beljakovin. Prepričani smo, da bodo njihovo učinkovitost potrdile tudi dolgoročne študije na različnih populacijah,« so izpostavili avtorji študije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj