Mikoproteini učinkovita alternativa mlečnim beljakovinam

Mikoproteini – s fermentacijo jih pridobivajo iz gob Fusarium venenatum, bolj učinkovito spodbujajo rast mišic kot mlečne beljakovine.

Zdrav odrasel potrebuje najmanj 0,8 gramov beljakovin na kilogram telesne teže. Foto: Bigstock

Mlečne beljakovine pomagajo pri izgradnji mišic in pri pridobivanju mišične mase. Kot najboljše veljajo tiste iz sirotke. Vsaj do zdaj so. Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Exter pa je pokazala, da ima sirotka resno »neživalsko« konkurenco. Mikoproteini – s fermentacijo jih pridobivajo iz gliv Fusarium venenatum, bolj učinkovito spodbujajo rast mišic kot mlečne beljakovine.

Starostniki beljakovinsko najbolj podhranjeni

Niso pa zgolj rekreativni in poklicni športniki tisti, ki jim koristi dodatni (zadosten) vnos beljakovin in s tem esencialnih aminokislin. Zdrav odrasel potrebuje najmanj 0,8 gramov beljakovin na kilogram telesne teže. V procesu prebave se beljakovine razgradijo na aminokisline, ki so ključne za delovanje vseh organskih sistemov in sodelujejo pri vseh biokemijskih reakcijah. Posebej beljakovinsko podhranjeni so starostniki, pri katerih pa stanje lahko spremeni že uživanje enega jajca na dan.

Beljakovine in hujšanje

Višji vnos beljakovin zagotavlja daljši občutek sitosti in se odlično obnese pri hujšanju. Ker je sirotka lahko prebavljiva in ne obremenjuje organizma, je primerna tudi za prehrano bolnikov. Poleg tega tudi izboljša odpornost telesnih celic na inzulin in s tem preprečuje metabolni sindrom – predstopnjo sladkorne bolezni tipa 2. Nedavne raziskave so pokazale, da so trenutna priporočila za vnos beljakovin prenizka in da so pri nekaterih populacijah podcenjena za kar 30 do 50 odstotkov.

Spodbujanje rasti mišic po vadbi

V študiji, objavljeni v Current Developments in Nutrition so se posvetili presnovi beljakovin, zaradi česar se delež aminokislin v krvnem obtoku poveča, kar telesu omogoči gradnjo mišic. Skupino 20 treniranih, zdravih moških so razdelili v dve skupini. Ena je po treningu za moč zaužila mlečne beljakovine, druga pa mikoproteine. Čez nekaj ur so s pomočjo stabilnih izotopskih označevalcev izmerili vpliv zaužitih beljakovin na mišice. Izkazalo je, je bila stopnja rasti mišic (MGRs) pri istih, ki so zaužili mlečne beljakovine, do 60 odstotkov. Ugotovitve kažejo, so mikoproteini izjemno učinkoviti vir beljakovin za spodbujanje rasti mišic v urah po vadbi. Ker niso živalskega izvora, so tudi bolj prijazni do okolja in hkrati omogočajo zmanjševanje porabe mesa. »Veseli smo, da lahko ponudimo alternativni vir beljakovin. Prepričani smo, da bodo njihovo učinkovitost potrdile tudi dolgoročne študije na različnih populacijah,« pravijo raziskovalci.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj