Naravni srčni spodbujevalnik

Avtor: R. M. Z.

Glog, ki ga poznamo tudi kot beli trn,  je najbolj uporabna in obenem varna zdravilna rastlina za zdravljenje srčne mišice, v tradicionalnem zdravilstvu pa ima že več stoletij pomembno vlogo tudi pri aterosklerozi, dihalnih težavah, omotici in kot pomirjevalo, tudi za lažje uspavanje. 

Izmed 280 znanih vrst uporabljamo v zdravilne namene ponavadi dve ‒ navadni (Crataegus laevigata) in enovrati glog (Crataegus monogyna). Glog je med 1,5 in 4 metre visoko drevo ali grm, ki raste kot redko grmičevje ali pa kot živa meja, z izjemno trdim lesom, trnovimi vejami in na robovih napiljenimi listi. Glogovi cvetovi, ki jih lahko občudujemo maja in junija, so ponavadi beli, včasih celo rdeči, jesenski plodovi, iz katerih delajo tudi marmelado, pa so rdeči.

Poveča moč srčne mišice

Učinkovine iz listov in cvetov te dolgožive rastline, ki lahko dočaka tudi do 500 let, povečajo moč krčenja srčne mišice, izboljšajo njeno prekrvavitev in oskrbo s kisikom ter uravnavajo krvni tlak in blage motnje srčnega ritma (preprečuje aritmije). Poleg ugodnega delovanja na srce in krvožilje so učinkovine iz gloga (flavonoidi, saponini, triterpenska kislina, aromatični amini in druge)  v številnih raziskavah pokazale tudi ugoden vpliv na krvne maščobe z blagim zmanjšanjem holesterola in trigliceridov v krvi.

V zahodni Evropi zdravniki pripravke iz gloga v obliki tablet s standardizirano sestavo predpisujejo bolnikom z začetnima stopnjama srčnega popuščanja (srčne insuficience) ‒ razred I in II. Glog pa se uporablja tudi kot preventiva pred srčnimi obolenji pri ljudeh z dejavniki tveganja, kot so kadilci, ljudje s čezmerno telesno težo, sladkorni bolniki in drugi.

Zdravilni glog v različnih oblikah

Izvleček gloga je na voljo v različnih farmacevtskih oblikah ‒ kot tablete, kapljice z alkoholom ali brez, čaj … Pred začetkom jemanja pripravkov iz gloga se je treba zavedati, da želenih učinkov ne morete pričakovati takoj, pač pa šele po nekaj tednih rednega uživanja, včasih celo osmih, vendar se dobrodejni učinki poznajo še dolgo po koncu jemanja.

Omejitve za otroke in nosečnice

Z izvlečkom gloga so bile opravljene številne klinične raziskave, ki so ga umestile med redke zdravilne rastline, katerih učinki so dobro dokumentirani tudi z raziskavami na bolnikih. Uporaba izvlečka iz gloga je zelo varna, saj ne vsebuje učinkovin, ki bi bile lahko v velikih odmerkih strupene. Za bolnike, ki uživajo zdravila za srce in urejanje krvnega tlaka, je priporočljivo, da se o uporabi gloga posvetujejo z zdravnikom (zlasti če se zdravijo s pripravki škrlatnega naprsteca ‒ latinsko Digitalis purpurea), previdnost pa velja tudi pri nosečnicah, doječih materah in otrocih, na katerih še niso opravili ustreznih raziskav. (av)

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj