Odkrili gen, ki preprečuje post-travmatsko stresno motnjo (PTSM)

Avtor: S. S.

V kriznih situacijah, ko je oseba življenjsko ogrožena lahko v možganih pride do motnje v zapisovanju spomina oz. do t.i. travmatskega spomina. Del te motnje je disociacija, s katero žrtev želi »pozabiti« dogodek in se razbremeniti hudih psihičnih posledic, ki pa se lahko pojavijo kasneje v obliki PTSM.

A znanstveniki so odkrili gen, s katerim bi lahko preprečili motnjo v zapisovanju spomina in celo PTSM.

Pri eni izmed desetih oseb, ki so bile udeležene v krizni situaciji kot so vojna, nasilni napadi in dogodki, naravni katastrofi in podobno, se zaradi močnega strahu pred izgubo življenja v možganih pojavi motnja v zapisovanju spomina, ki lahko vodi v PTSM. 

V novejši študiji objavljeni v reviji Neuropharmacology, ki so jo opravili v Langone Medicinskem centru v New Yorku pa pravijo, da so našli poseben gen, ki je vpleten v tvorjenje travmatskega spomina, to je gen imenovan fkbp5 in ga je možno upravljati ter preprečiti nastanek PTSM, in sicer v interakciji z deksametazonom – steroidom, ki se sicer uporablja za zdravljenje različnih vnetji. Le-ta deluje na gen tako, da v možganih prepreči formiranje travmatskih spominov, kar so potrdili s preizkusi na miših, ki so jih izpostavili življenjski ogroženosti. 

»Če deksametazon res deluje tudi pri osebah, bi ga lahko uporabili pri vojakih, pacientih na urgenci in  vseh osebah, ki so bile življenjsko ogrožene ter izpostavljene možnosti za nastanek travmatskega spomina,« ugotavlja dr. Isaac Galatzer-Levy profesor asistent in raziskovalec na oddelku za psihiatrijo pri NYU Langone, sicer tudi vodja omenjene študije.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj