Otroci le redko prenesejo covid-19 na druge

Šole lahko brez tveganja jeseni delujejo normalno, potrebno pa bo spremljati epidemiološko sliko. Otroci namreč le redko prenesejo okužbo s koronavirusom, ki povzroča covid-19, na druge osebe.

Druženje z vrstniki je za zdrav psihosocialni razvoj otrok nujno potrebno, šole pa so njegov glavni vir. Foto: Bigstock

Strokovni komentar, objavljen v reviji Pediatrics – uradni strokovno pregledni publikaciji Ameriške akademije za pediatrijo, ugotavlja, da otroci redko prenesejo covid-19 na druge osebe. Šole bi se tako lahko – in, kot pravijo pediatri, bi se tudi morale, v normalnem ritmu in tako kot vedno (pred korona paniko), ponovno odprle jeseni. Druženje z vrstniki je namreč za zdrav psihosocialni razvoj otrok nujno potrebno, šole pa so njegov glavni vir.

Otroci vir prenosa okužbe v manj kot desetini primerov

Avtorja komentarja, Benjamin Lee in William V. Raszka, oba iz Larner College of Medicine, svoje trditve utemeljujeta s petimi študijami, ki so preučevale prenos covid-19 med otroci. Najnovejšo so izvedli na Medicinski fakulteti Univerze Geneva, vanjo pa zajeli gospodinjstva 39 otrok, okuženih s koronavirusom, ki povzroča covid-19. Vsi so bili testirani, ker so razvili simptome bolezni. Le v 8 odstotkih primerov so bili otroci primarni vir okužbe, v vseh ostalih primerih so odrasli (in otroci) zboleli potem, ko so se okužili od drugega odraslega. Švicarska študija je tako potrdila ugotovitve predhodnih razsikav: otroci niso prenašalci covid-19. Okužba sicer pri njih praviloma poteka v zelo blagi obliki, vzrok za to pa še ni znan. Ena od delno potrjenih (v laboratoriju na celičnih kulturah) predpostavlja, da pogosto zbolevanje otrok za prehladom (ki jih med drugim povzročajo virusu SARS-CoV-2 podobni beta-koronavirusi) njihovemu imunskemu sistemu omogoča optimalno reakcijo ob stiku s povzročiteljem covid-19.

Izvirno znanstveno objavo o tem v celoti najdete TUKAJ.

Kaj so pokazale ostale študije?

V nedavni študiji na Kitajskem je sledenje stikov pokazalo, da se je od 68 otrok s covid-19, ki so bili od 20. januarja do 27. februarja 2020 sprejeti v žensko in otroško bolnišnico v Qingdau, 96 odstotkov okužilo od odraslih članov gospodinjstva. V drugi študiji, v katero so zajeli otroke s covid-19 v več deželnih bolnišnicah zunaj Wuhana, se je izkazalo, da se je prenos iz otroka na otroka zgodil le v 10 odstotkih primerov.

V francoski raziskavi je bil deček s covid-19 v stiku z več kot 80 sošolci. Zbolel ni nihče. V enakem obdobju je bil prenos ostalih viroz iz otroka na otroka na isti šoli zelo pogost. V raziskavi v Novem Južnem Walesu so analizirali podatke za 15 šol. V njih je bilo devet okuženih učencev in devet okuženih učiteljev v neposrednem stiku s 735 učenci in 128 odraslimi uslužbenci. Zboleli sta samo dve osebi, obakrat je šlo za prenos iz odraslega na otroka in ne obratno.

“Podatki so presenetljivi,” pravi Raszka. “Ključni dejavnik je, da otroci niso dejavnik širjenja novega koronavirusa virusa in covid-19. Po šestih mesecih intenzivnih raziskav razpolagamo z dovolj dokazi, da lahko trdimo, da se otroci okužijo redkeje kot odrasli in okužbe tudi ne prenašajo na druge.”

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj