Otroci niso dejavnik tveganja za širjenje covid-19 in ne širijo okužb

Otroci niso dejavnik tveganja za širjenje covid-19 in okužbo le redko prenesjo na druge - tudi ob tesnih stikih. Ugotovitve tako pod velik strokovni vprašaj postavljajo smisel nošenja mask v šolah.

Druženje z vrstniki je za zdrav psihosocialni razvoj otrok nujno potrebno, šole pa so njegov glavni vir. Foto: Bigstock

Strokovni komentar, objavljen v reviji Pediatrics – uradni strokovno pregledni publikaciji Ameriške akademije za pediatrijo, ugotavlja, da otroci redko prenesejo povzročitelja covid-19 na druge osebe.

Otroci vir prenosa okužbe v manj kot desetini primerov

Avtorja komentarja, Benjamin Lee in William V. Raszka, oba iz Larner College of Medicine, svoje trditve utemeljujeta s petimi študijami, ki so preučevale prenos covid-19 med otroci. V eni od njih – izvedli so jo na Medicinski fakulteti Univerze Geneva, so preučili družine 39 otrok, ki so razvili simptome covid-19. Ko so jih testirali, so okužbo potrdili. Portem so testirali še vse njihove družinske člane in poiskali vir okužbe. Izkazalo se je da so bili le v 8 odstotkih primerov otroci primarni vir okužbe.

Italijanske ugotovitve je potrdila tudi švicarska študija. Otroci so le redko prenašalci povzročitelja covid-19, so zaključili raziskovalci. Znanstveno potrjeno je tudi, da okužba s SARS-CoV-2 (ne glede na sev), pri otrocih poteka v zelo blagi obliki, vzrok za to pa še ni znan. Kaže pa, da pogostejše zbolevanje otrok za prehladom (ki ga povzročajo tudi virusu SARS-CoV-2 zelo podobni beta-koronavirusi) njihovemu imunskemu sistemu omogoča optimalno reakcijo ob stiku s povzročiteljem covid-19.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

Kaj so pokazale ostale študije?

V študiji na Kitajskem je sledenje stikov pokazalo, da se je od 68 otrok s covid-19, ki so bili od 20. januarja do 27. februarja 2020 sprejeti v žensko in otroško bolnišnico v Qingdau, 96 odstotkov okužilo od odraslih članov gospodinjstva. Obratno se je zgodilo le redko. V drugi študiji, v katero so zajeli otroke s covid-19 v več deželnih bolnišnicah zunaj Wuhana, se je izkazalo, da se je prenos iz otroka na drugo osebo zgodil le v 10 odstotkih primerov.

Francoski avtorji so opisali primer, ko je bil deček s covid-19 v stiku z več kot 80 sošolci. Zbolel ni nihče. V enakem obdobju je bil prenos ostalih respiratornih virusov (rinovirusov in respiratornega sincicijskega virusa) iz otroka na otroka na isti šoli zelo pogost. V raziskavi v Novem Južnem Walesu so analizirali podatke za 15 šol. 9 okuženih učencev je bilo v šoli v neposrednem stiku s 735 učenci in 128 odraslimi. Zboleli sta samo dve osebi, obakrat je šlo za prenos iz odraslega na otroka in ne obratno.

“Podatki so presenetljivi,” pravi Raszka. “Ključni dejavnik je, da otroci niso dejavnik tveganja za širjene covid-19. Po šestih mesecih intenzivnih raziskav razpolagamo z dovolj dokazi, da lahko trdimo, da se otroci okužijo redkeje kot odrasli in okužbe tudi ne prenašajo na druge.”

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj