Tudi Slovenija okrepljeno nad ponaredke

Avtor: S. S.

V okviru evropskih prizadevanj za povečano varovanje javnega zdravja s krepitvijo boja proti ponarejanju zdravil je tudi Slovenija kot sedma država v Evropski uniji dobila nacionalno organizacijo za preverjanje avtentičnosti zdravil.

V začetku oktobra je bil v Ljubljani ustanovljen Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil, ki so ga ustanovili predstavniki vseh deležnikov v dobavni verigi zdravil v Sloveniji: Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, Združenje proizvajalcev zdravil Slovenije, Lekarniška zbornica Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije – Sekcija veletrgovcev z zdravili. Nadzorno vlogo bo izvajala Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

Od 9. februarja 2019 bo na vsaki škatlica zdravila, ki se izdaja na recept, nameščena edinstvena oznaka v obliki dvodimenzionalne črtne kode, ki se bo preverjala ob izdaji zdravila v javnih in bolnišničnih lekarnah. Informacijski sistem, ki bo vzpostavljen na evropski ravni in na nacionalnih ravneh, bo zagotavljal identifikacijo in preverjanje avtentičnosti zdravil s sledljivostjo vseh zdravil od proizvajalca do pacienta ter onemogočal, da bi bilo izdano ponarejeno pakiranje zdravila.

Poleg Slovenije imajo nacionalno organizacijo za preverjanje avtentičnosti zdravil že ustanovljeno v Nemčiji, na Švedskem, Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Bolgariji in v Španiji.


Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj