Zdravniki v Kanadi v letu in pol pomagali umreti 3500 ljudem

Avtor: Canada Health, M. Š.

Kanadski zdravniki so v letu in pol po spremembi njihove zakonodaje, ki dovoljuje evtanazijo neozdravljivo bolnim, pomagali umreti večkot 3500 ljudem. Možnost je omejena na odrasle kanadske državljane. Edina država, ki dovoljuje, da njeni zdravniki pomagajo umreti tudi tujim državljanom, je Švica.

Evtanazija sproža številne pomisleke in odpira mnoge moralne, etične, organizacijske in strokovne dileme. 

Pravica do (dostojne) smrti buri duhove tudi znotraj medicinske stroke, ki jo Hipokratova prisega zavezuje k reševanju življenja (za vsako ceno?), ne pa k jemanju le-tega, pri čemer zdravniki izpostavljajo, da sodobna zdravila uspešno lajšajo tudi najhujše bolečin in da nikomur ni potrebno umirati v mukah. Evtanaziji je sicer precej naklonjena tudi javnost: v mnenjski raziskavi Inštituta Gallup jo podpira več kot 70 odstotkov Američanov. 

Podrobnosti ameriške raziskave najdete TUKAJ.

Podrobnosti o stališču Evropejcev do evtanazije – velika raziskava javnega mnenja je zajela 47 držav, med njimi tudi Slovenijo, najdete TUKAJ. 

Kanada uvedla evtanazijo junija 2016 

Kanada je junija 2016 spremenila zakonodajo in dovolila, da kanadski zdravniki pomagajo umreti tistim neozdravljivo bolnim, ki si tega želijo. Do konca leta 2017 se jih je za to odločilo 3507 oseb. Vodstvo kanadske cerkve je medtem svojim škofom izdalo odredbo, da ljudem, ki so umrli z medicinsko pomočjo, ne smejo dovoliti cerkvenega pokopa. 

»Čeprav število Kanadčanov, ki izberejo evtanazijo, narašča, pa v skupnem deležu umrlih dosega manj kot dva odstotka.«

Delež je podoben, kot v vseh drugih državah, kjer je evtanazija dovoljena, piše v poročilu Canada Health. Gre za aktivno evtanazijo – ki za razliko od pasivne, ki pomeni opustitev dejavnosti, ki bolnika ohranjajo pri življenju (bolnika »odklopijo« iz aparatur in prenehajo s terapijami, zaradi česar ta umre sam od sebe ), izvedejo pa jo s pomočjo smrtonosne injekcije.

 Kanadska zakonodaja dovoljuje, da so do evtanazije, ki jo izvedejo bodisi v bolnišnici bodisi na bolnikovem domu, »upravičeni« neozdravljvo bolni, med »dopuščenimi« diagnozami pa so poleg rakavih obolenj tista, pri katerih se bolnikih ne s takojšnjo smrtjo,na primer spinalna mišična atrofija, multipla skleroza, spinalna stenoza , travmatska poškodba hrbtenice, bolezen gibalnega nevrona, Huntngtonova bolezen, Parkinskonova bolezen … . 

Povprečna starost bolnikov 73 let 

Pri Heath Canada so opravili tudi analize podatkov za za leto 2016 in 2017 in ugotovili, da se je v letu 2016, v prvih šestih mesecih po uveljavitvi zakonodaje, za evtanazijo odločilo 803 oseb, v letu 2017 (od 1. 1. 2017 do 30. 6. 2017) pa 2704, kar je manj kot dva odstotka vseh umrlih. Večina jih je bilo starih od 56 do 90 let, povprečna starost pa je bila 73 let. Večjih je živelo v večjih urbanih centrih (55,9 odstotkov). 

 »Evtanazijo so najpogosteje izvedli na bolnikovem domu (v 43,3 odstotkih primerov), sledijo bolnišnice (40, 4 odstotkov primerov).« 

Preostanek primer odpade na druge institucije, na primer domove za ostarele. V večini primerov so evtanazijo izvedli zdravniki, je pa v zadnjem času za 45 odstotkov naraslo število primerov, ko so smrtonosno injekcijo dale medicinske sestre, pri čemer so to možnost prakticirali le v Britanski Kolumbiji, Alberti in Ontariu. 

Vse podrobnosti o kanadski ureditvi evtanazije si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj