Sintetično tkivo lahko “popravi” srce, mišice in glasilke

Kombinacija znanj iz kemije, fizike, biologije in inženiringa je privedla do razvoja biomateriala, ki lahko popravi srce, mišice in glasilke. Razvili so ga na Univerzi McGill ter predstavlja velik napredek v regenerativni medicini.

Inovacija odpira tudi nove poti za druge aplikacije, kot so dostava zdravil, tkivno inženirstvo in ustvarjanje modelnih tkiv za presejanje zdravil. Foto: Bigstock

Ljudje se po poškodbah srca pogosto soočajo z dolgo in zapleteno rehabilitacijo. Zdravljenje je zahtevno, saj morajo tkiva v srcu vzdržati nenehno gibanje, ko slednje bije. Enako velja za glasilke. Do nedavnega ni bilo na razpolago umetnega materiala, ki bi to dolgoročno to omogočalo. Zdaj se zdi, da je prišljo do ključnega preboja. Ekipa pod vodstvom prof. Luca Mongeauje je razvila nov biomaterial za sanacijo  tozadevnih poškodb. Gre za hidrogel, ki – ko se ga vnese v telo, tvori stabilno, porozno strukturo. Živim celicam omogoča, da rastejo  in tudi, da »popravijo« poškodovane organe.

Visoka poroznost in žilavost

»Rezultati so obetavni in upamo, da bomo nekega dne novi hidrogel uporabljali kot vsadek za obnovitev glasu ljudem s poškodovanimi glasilkami – na primer pri raku grla,« pravijo avtorji. Vzdržljivost hidrogela so preizkusili v napravi, ki so jo razvili za simulacijo ekstremne biomehanike človeških glasilk. Novi biomaterial je vibriral 120-krat na sekundo več kot 6 milijonov ciklov in je ostal nepoškodovan. Vsi drugi standardni materiali so razpadli, ker niso prenesli obremenitve. “Navdušeni smo bili, ko smo videli rezultate. Doselj noben hidrogel za injiciranje ni imel hkrati visoke poroznosti in žilavosti. Da bi rešili to težavo, smo v našo formulo uvedli polimer, ki tvori pore,« pojasnjujejo avtorji.

Uporaba tudi za dostavo zdravil

Inovacija odpira tudi nove poti za druge aplikacije, kot so dostava zdravil, tkivno inženirstvo in ustvarjanje modelnih tkiv za presejanje zdravil. Naše delo je dokaz sinergije znanosti o materialih, strojništva in bioinženiringa pri ustvarjanju novih biomaterialov z izjemno zmogljivostjo. Veselimo se, da jih bomo prenesli v klinično prakso,« pravijo avtorji.  Ekipa želi uporabiti tehnologijo celo za ustvarjanje pljuč za testiranje zdravil covid -19.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj