Slovenija: Namesto novih domov za starejše 68 mio za “študije”

Ena od pomembnih nalog ministrstev, ki pokrivajo socialne zadeve v razvitih državah, je skrb za starostnike. Kamor spada tudi gradnja domov zanje. Vse bolj se uveljavljajo tudi številne druge oblike, ki so poceni in učinkovite, na primer vrtci za starostnike.

Pri nas starostniki druge izbire, kot iti v dom, praktično nimajo. V tujini so razvili sistem številnih alternativnih rešitev in tim. mehkih vsebin, vključno z vrtci za starostnike. Foto: Bigstock

Povprečna cena novozgrajenega doma za 80 ljudi v Avstriji je od 3 do 5 milijonov evrov (celotna investicija, vključno z nakupom zemljišča, pridobivanjem vseh dovoljenj in opremo po najsodobnejših standardih). Gradijo jih pospešeno, hkrati pa intenzivno vlagajo v tako imenovane mehke vsebine ter razvijajo alternativne možnosti. Kaj pa pri nas?

1,2 mio za odpravljanje medgeneracijskih stereotipov

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi ministrica v odhajanju Ksenija Klampfer, je že pred tedni potrdilo novi projekt za odpravljanje medgeneracijskih stereotipov. Zanj bodo namenili 1,2 milijona evrov, projekt naj bi bil v 80 odstotkih financiran s strani Evropskega socialnega sklada (ESS). Razpis so sicer objavili že maja lani, najdete ga TUKAJ. Izbrali so enega ponudnika.

V ciljni skupini tudi osnovnošolci in dijaki

Gre za vseslovensko kampanjo, v kateri bodo osveščali o pomenu vseživljenjskega učenja, spodbujali delodajalce k zaposlovanju starejših ter slednje k podaljševanju delovne aktivnosti… Potekal bo v obliki štirih oglasov v tiskanih medijih, desetih televizijskih oglasov, 50 radijskih oddaj. Pripravili bodo tudi 10 intervjujev in tri video vsebine za različne izobraževalne dogodke. Ogledalo naj bi si jih 8.000 osnovnošolcev, 7.000 dijakov in 5.000 odraslih. Izkustvena praksa sicer kaže, da osnovnošolcev in srednješolcev pretirano ne zanima, kako povečati zaposlovanje starejših in zakaj slednji nočejo podaljševati svoje delovne aktivnosti. Mogoče pa bo kampanja za odpravljanje medgeneracijskih stereotipov to spremenila in je prav to tisto, kar kot družba ta hip najbolj potrebujemo.

60 milijonov za študije, 7 milijonov za domove za starejše

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je načrtovalo tudi več kot 60 milijonov evrov za različne študije iz področja dolgotrajne oskrbe ter (v letih 2017 do 2020) 7 milijonov za investicije v domove za starostnike. Na namestitev v slednjih pod »nujno oziroma čim prej« čaka 12.400 ljudi, v čakalni vrsti jih je 26.132. Skupno število postelj v slovenskih domovih za starejše je trenutno 21.039. Pregled prošenj in prostih mest najdete TUKAJ.

Število nujnih primerov naraslo za 300 odstotkov

Da je stanje več kot alarmantno in zahteva takojšnje ukrepanje, kaže tudi primerjava z letom 2014. Takrat je bila kapaciteta nastanitev 20.018 postelj (v šestih letih je torej Slovenija uspela zagotoviti vsega skupaj 1.021 postelj več). Leta 2014 je na sprejem takoj, ko se sprosti mesto, čakalo 2.800 ljudi. Na čakalni listi jih je bilo 17.106. Eden od razlogov za tako drastični porast v zadnjih petih letih je tudi, kot so nam po telefonu pojasnili pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, pomanjkanje vseh ostalih možnosti.

Tujina: Vrtci za starostnike in mehke vsebine

Pri nas starostniki druge izbire, kot iti v dom, praktično nimajo. V tujini, predvsem v skandinavskih državah, Kanadi, Avstraliji… so razvili sistem številnih alternativnih rešitev in tim. mehkih vsebin, vključno z vrtci za starostnike. V praksi so se izkazale za izjemno učinkovite in uspešne. In če se za konec vrnemo na začetek: za 1,2 milijona bi jih lahko tudi pri nas vzpostavili kar nekaj. Kaj šele za 60 milijonov! Znanja je dovolj, pripravljenosti v pravi stroki (in ne samooklicani politični) tudi, le časa ni več prav veliko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj