Vloga sodobne tehnologije v skrbi za zdravje in v zdravljenju

Avtor: P.R.

Na podlagi raziskave med uporabniki zdravstvenih storitev je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica podelila priznanja odličnosti 21 zdravstvenim ustanovam in s pomočjo vodilnega strokovnjaka na področju uporabe sodobnih tehnologij v zdravstvene namene dr. Bertalana Meska, dr. med., zbranim predstavila naraščajoči pomen tehnologije za zdravstvo. 

S predavanjem Znanstvena fantastika v zdravstveni oskrbi je dr. Bertalan Mesko, dr. med., opozoril na naraščajoči potencial razvoja sodobnih tehnologij za procese zdravljena in skrb za zdravje posameznikov ter družbe. Nove tehnologije, ki lahko pomembno prispevajo k uspešnemu zdravljenju in so se nekoč razvijala skozi stoletja, se danes razvijajo na mesečni ravni. Vendar v zdravstveni oskrbi v uporabo prehajajo nekoliko počasneje kot na drugih področjih življenja. 

dr. Bertalan Mesko, dr. med.

Futurist na področju medicine ocenjuje, da lahko z uporabo novih tehnologij zdravstvena oskrba v prihodnosti postane lažje dosegljiva, prilagojena posameznikom, obogatena in ugodno prispeva k preventivnim zdravstvenim aktivnostim. Hkrati poudarja, da v njenem središču ostaja človek, ki mu tovrstna tehnologija pomaga pri ohranjanju zdravja. 

»Z digitalnimi tehnologijami ljudje postajajo ključni del zdravstvene oskrbe. Ta z različnimi napravami in dostopom do podatkov omogoča, da bolnik prejme diagnozo in zdravstveno oskrbo, kjerkoli se nahaja,« je dejal dr. Bertalan Mesko, dr. med., in povzel ključne prednosti razvoja tehnologij za medicino: »Ob obilju podatkov in raziskav so zdravniki in zdravstveno osebje težko seznanjeni z vsemi novostmi. Pri bogatenju svojih sposobnosti potrebujejo pomoč, ki jim jo lahko ponudi prav tehnologija. Zato je nujno, da se je naučimo uporabljati tudi na področju medicine. S tehnologijo se namreč povezanost zdravnikov z bolniki lahko še okrepi.« 

Partner na področju zdravstva

Sodobnim smernicam na področju zdravstvene oskrbe sledi tudi Triglav, Zdravstvena zavarovalnica. S pomočjo izpolnjenih anketnih vprašalnikov strank je že drugič zapored izbrala prejemnike priznanj za odličnost med zasebnimi zdravstvenimi ustanovami. Vsak zavarovanec dodatnih zdravstvenih zavarovanj Specialisti, Specialisti+ in Operacije namreč v primeru koriščenja zavarovanja in  obiska zdravstvene ustanove prejme vprašalnik o zadovoljstvu z obravnavo, ki se nato zbirajo v zavarovalnici. Zavarovanci ocenjujejo več kriterijev – od prijaznosti ob sprejemu, primernosti prostorov zdravstvene ustanove, dolžine čakanja v čakalnici, prijaznosti zdravstvenega osebja do zadovoljstva s prejetimi informacijami in pojasnili s strani zdravnikov, ki jih obravnavajo. Za vsako od kategorij ocenjujejo na lestvici od 1 do 5 in nagrado dobijo ustanove, ki prejmejo ustrezno število odgovorov ter povprečno skupno oceno vsaj 4,5 ali več.

Letošnji prejemniki priznanj odličnosti so: Artros, Artros Reha, Cardial, Diagnostični center Bled, Dermatologija Bartenjev – Rogl, Medilab, Morela okulisti, Poliklinika Nobilis, Terme Krka – PE Strunjan, Iatros – Dr. Košorok, Medicinski center Medartis, Proderma, Medur, Zasebna fizioterapija Fuchs, Simed zobozdravstvo in zdravstvo, Ambulanta Genus – Martina Bregar, Zdravstveni zavod Dermoestetika – Nastja Lazar, dr.med., UltraLab, Klinika Doktor 24, Pušnik-Novljan okulistika, optika, zobozdravstvo ter Zdravstvena točka. 

Srečanje zaključili z dobrodelno noto

Z izpolnjevanjem anketnih vprašalnikov, s katerimi so bili izbrani prejemniki priznanj odličnosti, so zavarovanci Triglav, Zdravstvene zavarovalnice pomagali uresničiti dober namen. Zavarovalnica je ob prejemu vsakega rešenega anketnega vprašalnika organizaciji Rdeči noski namenila sredstva v vrednosti 10 evrov. Z donacijo v skupni višini 4200 evrov bodo bolnišnični klovni še lažje udejstvovali svoje poslanstvo in skrbeli za boljše počutje v bolnišnicah z otroškimi oddelki po vsej Sloveniji.

Foto: Triglav, Zdravstvena zavarovalnica

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj