Spodbujanje poročanja o neželenih učinkih zdravil

Ta teden poteka mednarodna kampanja za spodbujanje poročanja o neželenih učinkih zdravil »MedSafetyWeek«. V njej sodeluje tudi Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

V letu 2019 je Nacionalni center za farmakovigilanco na JAZMP prejel 3172 poročil o domnevnih neželenih učinkih zdravil, kar nas uvršča med prvih 8 držav EU po številu poročil na milijon prebivalcev. Foto: Bigstock

Kljub temu, da so zdravila varna in učinkovita, se lahko pojavijo neželeni učinki. Težko je napovedati, pri katerem bolniku se bodo stranski učinki pojavili. Bistvenega pomena je, da so bolniku dobro pojasnjeni in da jih le-ta razume. Poročanje pomaga pri odkrivanju prej nepoznanih neželenih učinkov ali nepričakovanih in resnih varnostnih signalov ter doprinese k razumevanju že znanih neželenih učinkov zdravil.

V letošnji kampanji sodeluje 75 držav

Sporočilo letošnje kampanje je – vsako poročilo šteje in lahko v prihodnosti pomaga drugim. Zato so v tem tednu bolniki (njihovi skrbniki) in zdravstveni delavci (in njihova združenja) pozvani k poročanju o sumu na neželene učinke zdravil in naj ne čakajo, da o tem, kar so opazili sami, poroča nekdo drug. Sodelovanje v kampanji »MedSafetyWeek« je letos potrdilo 75 držav.

Kako prijaviti neželene učinke zdravil?

S poročanjem lahko prispevate k temu, da so zdravila varnejša za vse bolnike in pomagate tudi JAZMP, kot nacionalnemu pristojnemu organu za zdravila, pri spremljanju varnosti zdravil in ukrepanju z namenom varovanja javnega zdravja. Bolniki lahko poročajo o neželenih učinkih zdravil preko elektronska obrazca na spletni strani JAZMP, pa tudi na druge načine (na primer zdravstvenemu delavcu). Zdravstveni delavci lahko poročajo tudi preko obrazcev, vključenih v njihove informacijske sisteme.

V letu 2019 je Nacionalni center za farmakovigilanco na JAZMP prejel 3172 poročil o domnevnih neželenih učinkih zdravil, kar nas uvršča med prvih 8 držav EU po številu poročil na milijon prebivalcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj