Želite kmalu zanositi? Uživajte veliko sadja

Avtor: R. M. Z.

Pri ženskah, ki se izogibajo sadju ali pogosto uživajo hitro pripravljeno hrano, traja dlje časa, da zanosijo. Tudi verjetnost, da bodo zanosile v enem letu, je pri njih manjša v primerjavi z ženskami, ki pogosteje uživajo sadje in zelenjavo, kažejo ugotovitve nove študije. Ženske , ki so štiri ali večkrat tedensko uživale hitro hrano, so v primerjavi s tistimi, ki niso nikoli ali pa zelo redko posegale po omenjeni hrani, potrebovale dodaten mesec dni, da so zanosile.

nosecnost

Primerjava prehrane med ženskami, ki (skorajda) niso uživale sadja v primerjavi z ženskami, ki so dnevno zaužile tri ali več kosov sadja, je pokazala, da se pri prvih čas spočetja v povprečju podaljša za dva tedna, so zapisali raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena v publikaciji Human Reproduction.
Ženske , ki so štiri ali večkrat tedensko uživale hitro hrano (hamburgerji, pica ali ocvrto piščančje meso), so v primerjavi s tistimi, ki niso nikoli ali pa zelo redko posegale po omenjeni hrani, potrebovale dodaten mesec dni, da so zanosile.
»Ugotovitve kažejo, da uživanje kakovostne prehrane, ki jo sestavlja veliko sadja in čim manj hitro pripravljene hrane, spodbuja plodnost in skrajša čas, potreben za zanositev,«  je dejala vodilna raziskovalka dr. Claire Roberts, profesorica na Univerzi v Adelaidi v Avstraliji. 
V preteklosti opravljene raziskave o hrani in nosečnosti so se osredotočale predvsem na prehrano žensk, ki so se zdravile zaradi neplodnosti in znanstveniki so razmeroma malo pozornosti namenjali prehrani žensk v neposrednem obdobju pred spočetjem. 
Da bi zapolnili praznino, je dr. Robertsova s kolegi iz Avstralije, Velike Britanije in Nove Zelandije pregledala podatke, ki so jih v vseh treh državah med leti 2004 in 2011 za raziskavo Screening for Pregnancy Endpoints (SCOPE) zbrale babice.
Z odgovori je sodelovalo 5600 žensk v zgodnji fazi nosečnosti. Podrobno so opisale, kakšno hrano so uživale v mesecih pred zanositvijo. Vse ženske, ki jih je zajela študija, so se prvič podajale na pot materinstva. Ugotovitve raziskovalcev so pokazale jasno povezavo med zavračanjem sadja ali naklonjenostjo hitri prehrani na eni in daljšim časom za zanositev na drugi strani. V najbolj izstopajočih primerih, ko je ženska jedla velike količine hitre hrane in nič sadja, je njeno tveganje, da ne bo zanosila, poskočilo na kar 41 odstotkov.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj