Čedalje naprednejši pristopi v zdravljenju multiple skleroze

Avtor: Sanja V. Švajger

Multipla skleroza je avtoimunska vnetna bolezen. Zanjo je značilna okvara mielinskih ovojnic, ki skrbijo za prevajanje impulzov po živčnih poteh, opažen pa je tudi propad živčnih celic. Ni čisto jasno, ali je okvara živčnih celic primarno ali sekundarno pogojena. Ena od hipotez za nastanek bolezni razlaga, da pride do okvar zaradi vnetnega procesa, pri katerem se sproščajo določeni toksini.

Sicer pa je nižja gostota živčnih celic pri bolnikih prisotna že na samem začetku bolezni, uvodoma razloži nevrologinja dr. Saša Šega, ena vodilnih strokovnjakinj za zdravljenje multipe skleroze pri nas.

Poudari, da bolezni ne znamo ozdraviti: »Ko bolnik enkrat zboli za multiplo sklerozo, jo ima vse življenje. Z njo se mora naučiti živeti.«

Večina se tega nauči, težko pa je obdobje sprejemanja bolezni. V ta namen imamo organizirane razne terapevtske skupine, kjer jim naša klinična psihologinja nudi podporo sprejemanja diagnoze, razloži dr. Šega. 

 
 Dr. Saša Šega

Bolezen, s katero živi vsa družina

Bolezen ne predstavlja obremenitve samo za bolnika, ampak za celo družino, navadno so to ljudje v najaktivnejši dobi, tako poklicno kot zasebno. Bolezen zahteva prilagoditev in vpliva na kakovost življenja vseh družinskih članov.

Multipla skleroza je še vedno stigmatizirana, predvsem pri delodajalcih. Slednji v službo najraje sprejemajo zdrave ljudi. »Če se na razpis za službo javi zdrav človek in obenem bolnik z multiplo sklerozo, bo delo dobil prvi,« pravi dr. Šega, ki se je v svojem dolgem poklicnem obdobju ukvarjanja s to dosmrtno boleznijo s stigmatizacijo bolnikov velikokrat srečevala.

Število bolnikov narašča pri nas in po svetu

Registra bolnikov z multiplo sklerozo pri nas ni. Menijo, da jih je približno 2500. Povsod po Evropi incidenca multiple skleroze in drugih avtoimunskih bolezni narašča. Kot eden od vzrokov se navajajo razna cepljenja in pogosta uporaba antibiotikov, čeprav gre bolj za ugibanja in ni čisto pojasnjeno, zakaj se to dogaja, razmišlja sogovornica. Dokazano pa je, da se z oddaljenostjo od ekvatorja pojavnost multiple skleroze veča, kar naj bi bilo povezano s pomanjkanjem vitamina D. Bolniki, ki imajo niže serumske nivoje vitamina D, naj bi imeli aktivnejšo bolezen, še doda nevrologinja dr. Šega.

Čedalje večji nabor zdravil za zdravljenje

Pri multipli sklerozi lajšamo simptome, kar imenujemo simptomatsko zdravljenje, razloži sogovornica in doda, da je na področju zdravljenja multiple skleroze ogromno novosti. Veliko je novih zdravil, ki vplivajo na potek bolezni in jo upočasnijo. Že več kot 20 let imamo na voljo interferon beta ter glatirameracetat, ki zmanjša število zagonov bolezni in s tem upočasni napredovanje bolezni. V zadnjih letih so se jim pridružila še druga učinkovitejša zdravila, ki pa imajo več stranskih učinkov. Velika novost je, da so prišla na trg tudi zdravila v obliki tablet. Letos pričakujemo, da bomo dobili še dve novi zdravili: teriflunomid in fumarat, ki bosta zdravili prvega izbora.

Od novejših zdravil omeni fingolimod, ki so ga bolniki nestrpno pričakovali. Izkazal se je dobro, a je potrebno omeniti možnost hudih stranskih učinkov. 

 
 Razgibavanje je pomemben del vsakdanje rutine pri ljudeh z multiplo sklerozo

Stroka se zavzema za lajšanje simptomov z zdravilom iz marihuane

Veliko se govori o koristih marihuane pri bolnikih z multiplo sklerozo, ki se dejansko uporablja za lajšanje nekaterih njenih simptomov – predvsem za zmanjšanje bolečine in spastičnosti. V EU registrirano zdravilo za lajšanje simptomov v obliki pršila Sativex bolnikom z multiplo sklerozo pri nas še ni dostopno. Uporabo marihuane v medicinske namene močno podpiramo, pove zdravnica in doda, da bodo začeli sodelovati pri evropski raziskavi o vplivu marihuane na simptome multiple skleroze. Zdravilo ima stranske učinke, podobne tistim, ki jih imajo uživalci marihuane. Bolniki so »high«, včasih imajo težave s hojo, a njegove dobrobiti znatno prekašajo omenjene neželene učinke tetrahidrokanabinola.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj