CO2 laser ne izboljša vaginalne atrofije

Vaginalni simptomi lahko povzročijo fizično nelagodje in negativno vplivajo na spolno funkcijo, odnose in kakovost življenja.

FDA je sicer že leta 2018 opozorila, da lahko uporaba laserja za zdravljenje postmenopavznih vaginalnih simptomov povzroči resne neželene učinke. Foto: Bigstock

Trenutne terapije, na primer nehormonska vaginalna mazila in vlažilna sredstva ter lokalna ali nadomestna hormonska terapija so pogosto neučinkovita.

Delno lasersko zdravljenje se uporablja kot nehormonska alternativa za postmenopavzne vaginalne simptome in naj zmanjšalo vaginalno atrofijo.Na UNSW Sydney so v dvojno slepi randomizirani študiji preučili koristi frakcijskega CO2 laserja za zdravljenje vaginalnih simptomov mene. Gre za poseg, ki s strani zdravstvenih regulatorjev ni odobren,se a pogosto oglašuje kot varno in učinkovito »pomlajevanje« nožnice.

Po 12 mesecih od posega med skupinama ni bilo razlik

Študija je vključevala 85 žensk s povprečno starostjo 57 let, ki so se odločile za vaginalno terapijo s frakcijskim laserjem. Pri 43 ženskah je bil terapija izvedena po standardnem protokolu, pri 42 ženskah pa z minimalnimi nastavitvami laserja brez učinka na tkivo. Po 12 mesecih od posega med skupinama ni bilo pomembne razlike v resnosti simptomov, ocenjenih z uporabo vizualne analogne lestvice in vprašalnika za vulvovaginalne simptome. Prav tako ni bilo razlik oceni kakovosti življenja in pri histoloških pregledih tkiva.

Enako število neželenih učinkov

V skupini z laserjem je bilo 16 neželenih dogodkov, v kontrolni skupini pa 17, vključno z vaginalno bolečino/nelagodjem (44 % proti 68 %), izcedkom in simptomi spodnjih sečil. FDA je sicer že leta 2018 opozorila, da lahko uporaba laserja za zdravljenje postmenopavznih vaginalnih simptomov povzroči resne neželene učinke,  vključno z vaginalnimi opeklinami, brazgotinami, bolečinami med spolnim odnosom in ponavljajočimi se/kroničnimi bolečinami.

Vir: Li FG, Maheux-Lacroix S, Deans R, et al. Effect of Fractional Carbon Dioxide Laser vs Sham Treatment on Symptom Severity in Women With Postmenopausal Vaginal Symptoms: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2021;326(14):1381–1389. doi:10.1001/jama.2021.14892

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj