Drevesni oreščki ponovitve raka debelega črevesa zmanjšali za polovico

Avtor: S. P.

Raziskovalci z inštituta Dana Farber Cancer Institute so želeli ugotoviti, ali lahko dobrobit uživanja drevesnih oreščkov, ki jo sicer poznamo s področja srčno-žilnih bolezni in diabetesa, pričakujemo tudi pri bolnikih s kolorektalnim karcinomom. Spremljali so 826 bolnikov s stadijem III ter primerjali potencialno povezavo med uživanjem drevesnih oreščkov in ponovnim pojavom bolezni.

Ugotovitve raziskave, ki kaže na zaščitni učinek drevesnih oreščkov. so predstavili na letnem srečanju združenja ameriških onkologov (ASCO 2017, Chicago).

Ugotovitve so bile presenetljive, saj se je tveganje pri bolnikih, ki so tedensko zaužili vsaj kakšnih 60 gramov orehov, lešnikov ali indijskih oreščkov, zmanjšalo za 42 odstotkov. Zaščitni učinek je izjemen, kot je povedal predsednik združenja ASCO Daniel F. Hayes, pa pri obravnavi bolnikov z rakom pogosto spregledamo temelj zdravega prehranjevanja. Raziskava je namreč pokazala, da lahko zelo preprost prehranski ukrep dolgoročno izboljša obolevnost in preživetje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke. Drevesni oreščki – ugotovitev namreč ne velja tudi za zemeljske oreščke – so namreč v raziskavi kar za 57 odstotkov zmanjšali tudi tveganje za umrljivost.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj