Ljudje z rdečimi lasmi imajo višji prag bolečine

Pomanjkanje nekaterih receptorjev - ki vplivajo na barvo las in svetlost kože, vpliva tudi na občutenje bolečine.

Pri ljudeh z rdečimi lasmi melanociti vsebujejo specifično različico receptorja za melanokortin 1, ki se nahaja na celični površini. Foto: Bigstock

Znano je, da je dojemanje bolečine subjektivna izkušnja, na katero vplivajo številni faktorji. Ampak da bi na občutenje bolečine vplivala barva las, se je še do nedavnega zdela znanstvena fantastika. Ki je postala realnost. Nove ugotovitve, pred nekaj dnevi objavljene v Science Advances kažejo, da imajo ljudje z rdečimi lasmi višjo toleranco za bolečino. Najbolj verjetni vzrok za to so celice, ki proizvajajo kožno barvilo (melanociti).

Specifična različica receptorja za melanokortin 1

Pri ljudeh z rdečimi lasmi melanociti vsebujejo specifično različico receptorja za melanokortin 1, ki se nahaja na celični površini. Njegova aktivacija pomeni, da melanociti iz generiranja rumeno / rdečega melaninskega pigmenta preidejo v proizvodnjo rjavega. Ker je ta sistem zaradi različnih razlogov pri ljudeh z rdečimi lasmi neaktiven oziroma slabo aktiven, njihova koža na soncu težje porjavi. Prav tako imajo višji prag bolečine. Njihovi melanociti proizvajajo manj POMC (proopiomelanokortin). Gre za beljakovino, ki vzdržuje ravnovesje med opioidnimi receptorji, ki zavirajo bolečino, in receptorji za melanokortin 4, ki prag zaznavanja bolečine dvigujejo.

Manj POMC, manj bolečine

Nizke ravni POMC zmanjšajo bolečino. Vendar pa telo proizvaja tudi druge snovi, ki neodvisno od POMC aktivirajo opioidne receptorje. Zato je neto učinek nižjih ravni hormonov, povezanih z melanociti, lahko več opioidnih signalov, kar dvigne prag bolečine. Ugotovitve nakazujejo smer razvoja novih zdravil za zdravljenje bolečine – na primer zaviralcev receptorjev za melanokortin 4.

Proopiomelanokortin (POMC) je prohormon, iz katerega se tvori preko deset različnih aktivnih hormonov. Nastaja v hipofizi, hipotalamusu, koži (vpliva na in med nosečnostjo tudi v posteljici. Pomanjkanje POMC vodi v resne hormonske motnje v organizmu. Odgovoren je za sintezo steroidov in spodbuja nadledvične žleze, da proizvajajo kortizon. Spodbuja tudi proizvodnjo spolnih hormonov, kot so testosteron in estrogeni. Pomanjkanje POMC (zaradi mutacije genov, ki ga kodirajo) vodi v izjemno debelost že od rojstva. Proopiomelanokortin ima med drugim pomembno vlogo pri uravnavanju lakote, spolnosti, zaznavanju bolečine, hormonskem in energijskem ravnovesju, telesni teži in stimulaciji melanocitov.

Zaznavanje bolečine in duševnost

Ko so bolnikom s kroničnimi bolečinami dali zdravila, ki so bila po obliki, barvi, velikosti in okusu enaka analgetikom, ki so jih sicer prejemali – le da so bila brez vsakršnih zdravilnih učinkovin, so jim pomagala tako, kot bi jim prava. Tudi potem, ko so jim povedali, da dobivajo placebo, je bil učinek enak. Možgani so ubrali svojo pot: zavrli so stresne hormone in spodbudili endorfine – kemične snovi, povezane z zadovoljstvom.

»Negativna pričakovanja imajo enak učinek kot pozitivna,« pa pravi prof. dr. Ernil Hanes iz UHC Regensburg. Vodil je poskus, v katerega so vključili 90 prostovoljcev, pripravljenih preizkusiti novo zdravilo: »Ko smo udeležencem povedali, da je več kot 90 odstotna verjetnost, da bodo po zaužitju zdravila imeli stranske učinke, so jih tudi občutili. Čeprav je bilo zdravilo v resnici popolnoma nedolžna mešanica nekaj zrn soli in sladkorja.«

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj