Ne zdravite raka z alternativo!

Avtor: R. M. Z

Neredko prihaja do razkola med mnenjem javnosti o določenem vprašanju in z dokazi podprtimi priporočili stroke – tudi glede strokovnih in znanstvenih vprašanj. S ciljem boljšega vpogleda v prepričanja ljudi so se v ZDA lotili spletne ankete, s katero so preverjali javno mnenje o številnih vprašanjih, ki so povezana z rakom. 

bolnik na posvetu

Drugo letno anketo o zdravljenju raka National Cancer Opinion Survey je Ameriško združenje za klinično onkologijo (American Society of Clinical Oncology ali ASCO) izvedlo na spletni platformi The Harris Poll. Med 4.038 sodelujočimi Američani, starejšimi od 18 let, je bilo tudi 1.001 ljudi, ki so imeli ali še imajo izkušnjo z določeno obliko rakavega obolenja. 

In kakšni so rezultati te obsežne in nacionalno reprezentativne spletne ankete, ki so jo izvedli v juliju in avgustu lani? Skoraj 4 od 10 Američanov (39 odstotkov) se »približno« ali »zelo« strinja s trditvijo, da je raka mogoče ozdraviti le s pomočjo »alternativnih« terapij, kot so: terapija s kisikom, encimska terapija, prehrana, vitamini, minerali in uporaba zelišč , in brez zdravljenja raka s standardnimi, medicinskimi terapijami, kažejo izsledki ankete, ki jo je naročil ASCO. 

Omenjenemu prepričanju pa v prid ne govorijo z dokazi podprti podatki, ki kažejo med bolniki s pogostimi oblikami raka, ki so se zdravili z alternativnimi terapijami, kar 2,5-krat večjo smrtnost v primerjavi z bolniki, ki so sprejemali standardne terapije, kot so: kirurgija, obsevanje, kemoterapija, imunoterapija in hormonske terapije. 

Največja nevarnost pri raku dojke in kolorektalnem raku

Tveganje pa je še precej večje v primerih raka dojke (tveganje za smrtnost se je povečalo za 6-krat) in raka debelega črevesa in danke (4,5-krat večja smrtnost) pri bolnikih, ki so prejemali le alternativno zdravljenje. 

Med anketiranci, ki so bili neposredno prizadeti z rakom, je 22 odstotkov bolnikov, ki je imelo raka v preteklosti ali pa ga ima zdaj, verjelo, da se lahko rak ozdravi le z alternativno medicino, podobnega prepričanja pa je tudi 38 odstotkov ljudi, ki v družini negujejo bolnika z rakom. 

»Ugotovitve niso le šokantne, ampak neverjetno skrb vzbujajoče,« je dejal dr. Skyler Johnson, ki prihaja s centra Yale Cancer Center na Yale University v New Havnu v Connecticutu. Je pa ob tem še dodal, da se ljudje vendarle različno odzivajo ob suhoparnem odgovarjanju na spletno anketo, ki ne prinaša nobenih negativnih posledic, ali pa če se sami znajdejo v okoliščinah, ko je ogroženo njihovo življenje. 

Med drugim je raziskava ASCO tudi pokazala večjo naklonjenost prepričanju, da lahko samo alternativna medicina ozdravi raka med mlajšimi ljudmi. Skoraj polovica anketirancev v starostnih skupinah od 18 do 37 let in od 38 do 53 let (47 odstotkov oziroma 44 odstotkov) je namreč odgovorila, da se »precej« ali »zelo« strinjajo, da se lahko rak ozdravi le z alternativnimi terapijami, brez standardnega zdravljenja raka. 

Posledice so lahko katastrofalne

Kot so v komentarjih rezultatov poudarili strokovnjaki, gre za zelo skrb vzbujajočo ugotovitev. Bolniki z rakom so pogosto »preplavljeni« s priporočili dobronamernih prijateljev, družinskih članov in celo naključnih znancev o dosežkih zdravljenja raka z alternativno medicine, in to kljub temu, da ne razpolagajo z dokazi, ki bi podprli te trditve.

Dr. Johnson je poudaril, da ima lahko trdno prepričanje o zdravilni moči alternativne medicine v primeru rakavih obolenj katastrofalne posledice. Retrospektivna analiza, ki jo je lani opravil skupaj s kolegi, je namreč pokazala, da je tveganje za smrtnost še precej večje od povprečnega 2,5-kratnika v primerih raka dojke (tveganje za smrtnost se je povečalo za 6-krat) ter raka debelega črevesa in danke (4,5-krat večja smrtnost) pri bolnikih, ki so prejemali le alternativno zdravljenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj