Rezultati raziskave Koencim Q10

Avtor: R. M. Z.

Koencim Q10 je snov, ki ima pomembno vlogo pri delovanju več funkcij v človeškem telesu. Naravno se nahaja v različnih živilih, telo pa ga sintetizira tudi samo. Številne znanstvene raziskave so dokazale pomemben varovalni vpliv koencima Q10 pri bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi, zaradi česar je registriran tudi kot zdravilo. 

V teh dneh so slovenski raziskovalci kot prvi objavili rezultate kontrolirane raziskave na ljudeh, v kateri so preverjali vpliv dopolnjevanja prehrane s koencimom Q10 na stanje kože. Rezultati raziskave, ki je bila izvedena na Inštitutu za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST), so bili objavljeni v izjemno ugledni znanstveni reviji Biofactors.

Pri raziskavi, v kateri so uporabili izdelke slovenskega porekla, so sodelovali še raziskovalci iz Inštituta za nutricionistiko in Univerze v Ljubljani, sofinancirala pa jo je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Izsledki raziskave so pokazali, da dolgoročno uživanje vodotopnega koencima Q10 zavira staranje kože. V raziskavi so uporabili slovenski izdelek podjetja Valens, in sicer sirup Quvital Forte.  

Problema so se lotili s kontrolirano raziskavo na zdravih ženskah, za kontrolo pa so uporabili placebo – torej preparat brez aktivne snovi. »Raziskava je trajala 12 tednov, vanjo pa smo vključili 33 prostovoljk. Prostovoljke smo razdelili v tri skupine, ki so uživale izdelek brez koencima Q10 (placebo) in z dvema različnima odmerkoma koencima Q10 – po 50 in 150 mg dnevno, pri čemer smo uporabili koencim Q10 v vodotopni obliki, saj ima le-ta dokazano najboljšo biorazpoložljivost. Preverili smo, ali koencim Q10 res prispeva k zaščiti kože pred UV žarki, hkrati pa smo ocenjevali stanje gub, mikroreliefa, gladkosti in strukture kože pred med in po zaključenem 12-tedenskem uživanju koencima Q10 ter merili nekatere parametre kože, predvsem vlažnost elastičnost, globino in prostornino gub,« je povedala doc. dr. Katja Žmitek, vodja raziskovalne skupine na Visoki šoli za storitve in raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko.

Tina Pogačnik, dipl. kozmetičarka, absolventka magistrskega študija kozmetike na Visoki šoli za storitve in soavtorica raziskave je dodala, da pri meritvah vpliva UV svetlobe na kožo prostovoljk niso zaznali pomembnih razlik med skupinami, ki so uživale koencim Q10 oz. placebo. So pa zaznali druge ugodne vplive koencima Q10 na stanje kože. Po 12 tednih uživanja koencima Q10 v obliki sirupa so rezultati pokazali značilno izboljšanje gladkosti kože pri treh četrtinah prostovoljk. Izboljšal se je tudi mikrorelief kože, kar pomeni da so drobne gube postale manj izrazite. Površina gub ob zunanjem očesnem kotu se je zmanjšala pri večini prostovoljk, ki so uživale koencim Q10, v povprečju za 11 %. V skupini, ki je uživala sirup z višjim odmerkom koencima Q10, so opazili tudi zmanjšanje vidnosti gub na drugih delih obraza. V skupini, ki koencima Q10 ni uživala, navedenih sprememb v gladkosti, mikroreliefu in izrazitosti gub tako z meritvami kot z ekspertno oceno niso zaznali. Raziskavo so izvedli z uporabo sirupa, obogatenega z novo, vodotopno obliko koencima Q10, ki se zelo dobro vsrka v telo. »Ker je ta oblika koencima Q10 tudi do štirikrat bolj učinkovita od običajnega, in se tudi v Sloveniji že več let uspešno uporablja tudi v medicinske namene, smo se jo odločili uporabiti tudi v naši raziskavi,« je pojasnil prof. dr. Janko Žmitek, dekan Visoke šole za storitve.

Rezultati raziskave so torej ovrgli predhodna predvidevanja, da uživanje koencima Q10 lahko prispeva k zaščiti kože pred UV žarki, pokazali pa so, da ima v resnici ugoden vpliv na gladkost in čvrstost kože. Rezultati dopolnjujejo dokaze o ugodnih vplivih te snovi na telo, ki so še posebej močni na področju varovanja zdravja srca. 

Foto: Pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj