Taičičuan za tretje življenjsko obdobje

Avtor: Olga Pirih

Ko stopimo v tretje življenjsko obdobje, se prične tretje dejanje zgodbe, ki jo pišemo sami.

V prvem dejanju smo se učili socialnih in družbenih norm ter si postavljali temelje za življenje, ki smo ga živeli v nadaljevanju. Ne glede na to, katero pot smo ubrali, se v tretjem življenjskem obdobju srečujemo s spremembo.

Če se pričnemo zaklepati v razmišljanja, da je v življenju že vse za nami, zapiramo vrata za vse novo, kar se poraja, in se kot roža, ki se ne zaliva, počasi sušimo.

Če pa se odločimo za pot življenja, moramo skrbeti za dobro počutje.

Univerzum, v katerem živimo, je ocean elektromagnetnega valovanja, v katerem jin in jang plešeta v trenutku in se pretočita v neskončnost. S tem prostorom stopamo v interakcijo prek razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Univerzum nam na osnovi naših sporočil pošilja ustrezne odgovore v obliki dogodkov in situacij, ki jih živimo. 

Tretje življenjsko obdobje je čas, ko pretresemo življenjske izkušnje in izbire in se na osnovi opravljene inventure odločimo, kako naprej.

Zavemo se, da ni več neskončno veliko časa. Čeprav vse poti peljejo k istemu cilju, se odločimo za tisto, ki nam nudi največje izobilje lepih trenutkov.

Za užitek v improvizaciji in v hipnih spremembah se moramo zdravo odzivati, za kar potrebujemo zdrav duh v zdravem telesu, kot so trdili že stari Grki. Stari kitajski modreci pa so v ta namen oblikovali veščino tajčičuan.

Tajčičuan je v osnovi dihalna meditacija z zelo počasnim krožnim gibanjem rok in nog in v posebni drži telesa, ki omogoča aktiviranje energijskega kotla dan tiena v trebušni votlini, ki razpošilja življenjsko energijo – či po fizičnem in avričnem telesu.

Vaja je zasnovana v popolnem ravnovesju spodnje in zgornje kot tudi leve in desne polovice telesa, kar uravnava jin-jang polariteto telesnega ustroja, delovanje jin- jang parov notranjih organov in odpira energijske pretoke ob hrbtenici, vse pa vzpostavlja energijsko ravnovesje leve in desne možganske poloble ter aktivira češariko (pinealno žlezo), ki vpliva na vnovično izločanje rastnega hormona.

Blagodejni učinki vaje se kažejo na vseh ravneh: na mišičnem tkivu, v prožnosti in gibčnosti sklepov, v izboljšanem delovanju organov, v izboljšanju koncentracije, volje, samopodobe.

Od začetka moramo v vajo vložiti nekaj časa in energije, da fizični del izvajamo kontinuirano, brez premišljevanja. To je osnova za doseganje višjih energijskih pretokov in duhovne razsežnosti.

Tajčičuan v vseh pogledih zrcali naravne procese, saj se je rodil iz poglobljenega opazovanja narave. Je delo mojstrov taoizma, ki učijo, da je to, kar v življenju šteje, pot, in ne doseganje ciljev ter da je edina stalnica v naravi le večna sprememba.

Veščina tajčičuana nas uči mehkega pozibavanja na valovih življenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj