Študija: za debelost v adolescenci krivi” kilogrami iz zgodnjega otroštva”

Avtor: R. M. Z.

Raziskovalci še niso popolnoma pojasnili dinamike sprememb indeksa telesne mase (ITM) otrok v obdobju od rojstva do adolescence, zato so se v študiji, ki je bila objavljena v reviji The New England Journal of Medicine (NEJM) zanimalo, ali je občutljivost za debelost povezana z določeno starostjo otroka. Končne ugotovitve so to povezavo potrdile. 

otrok_hrana

Študija je pokazala, da so debeli adolescenti največji delež telesne teže pridobili v zgodnjem otroštvu, med drugim in šestim letom starosti. V naslednjem obdobju se je pridobivanje dodatnih kilogramov zaustavilo in se znova pospešeno nadaljevalo v času adolescence.

Da bi ocenili starost ob začetku debelosti, so se raziskovalci lotili prospektivne in retrospektivne analize indeksa telesne mase na vzorcu 51.505 otrok, ki so kot otroci ali kasneje kot adolescenti (med 15. in 19. letom) vsaj enkrat obiskali pediatra. Poleg tega so raziskovalci ocenili dinamiko letnih povečanj ITM, opredeljenih kot letna sprememba standardnega odstopanja ITM v otroštvu med 34.196 otroci.

Raziskovalci so v retrospektivnih analizah ugotovili, da je večina mladostnikov s primerno oziroma zaželeno telesno težo to težo ohranjala v otroštvu. Pri približno polovici (53 odstotkih) debelih adolescentov se je prekomerna telesna teža ali debelost pojavila od 5. leta starosti naprej, medtem ko se je tudi standardna deviacije ITM s starostjo le povečevala.

Prospektivne analize pa so razkrile, da je skoraj 90 odstotkov otrok, ki so bili predebeli že pri treh letih starosti, imelo prekomerno telesno težo oziroma so bili debeli tudi v času adolescence. Med predebelimi mladostniki se je največji skok glede na ITM pojavil med drugim in šestim letom starosti ter se je nato s starostjo le še povečeval.

Izkazalo se je, da je zviševanje ITM v predšolskem obdobju otroka povezano z 1,4-krat višjim tveganjem za čezmerno telesno težo ali debelostjo v obdobju adolescence v primerjavi z otrocih z nespremenjenim ITM.

Odstotek prekomerne telesne teže ali debelosti je bil v obdobju adolescence višji med otroci, ki so bili glede na gestacijsko starost ob rojstvu težji (43,7 %), kot med tistimi, ki so bili glede na gestacijsko starost priporočljive telesne teže  (28,4 ) in nižje teže (27.2 %). To se je izkazalo usklajeno s tveganjem za adolescentno debelost, za katero je primerjava med različnimi skupinami pokazala, da je 1,55-krat višja med tistimi, ki so bili glede na gestacijsko starost težji.  

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj