In potem se kmalu vrne tisti čudovit občutek popolnosti

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Pomanjkanje ženskih spolnih hormonov lahko povzroči depresijo, strupeno trebušno maščevje, visok tlak, srčno kap in prezgodnjo krhkost je bil prvotni, še delovni naslov članka, v katerem sem se pogovarjala z vrhunsko strokovnjakinjo za področje ženskega zdravja prof. Ksenijo Geršak. V pripravah na intervju sem se založila z obsežnim kupom strokovne literature in iskala podatke pri stroki, saj sem želela iz tematike iztisniti res najboljše.

Priprave so se obrestovale; dobila sem veliko novih informacij, zanimive podatke, ki mogoče presenetijo tudi marsikaterega zdravnika. V prvi vrsti sem dobila potrditev, da hormonska terapija, s katero nadomeščamo padec hormonov v menopavzi, ni škodljiva, ampak ravno nasprotno – pravočasno jemanje lahko prepreči marsikatero težavo in v nobenem primeru ne poveča tveganja za raka dojk ali nastanek krvnih strdkov.

Izvedela sem, da so bili slovenski ginekologi med prvimi v Evropi, ki so se resno lotili področja menopavze; smernice o zdravljenju so pripravili daljnega leta 2008, celo pred prvim Globalnim konsenzom leta 2012. Seveda pa znanost močno napreduje, številne so tudi nove ugotovitve na področju varnosti jemanja hormonskih zdravil, zaradi vse bolj vpletenega področja samozdravljenja – izoblikovala se je namreč prava pravcata popkultura samopomoči s tako imenovanimi bioidentičnimi hormoni (pozor, že v samem poimenovanju je neskladje), se pravkar pripravlja prenovljeno besedilo, ki bo osnova za obravnavo žensk v enem najobčutljivejših življenjskih obdobij.

Na področju hormonske terapije v meni, poimenujmo jo s kratico MHT (menopavzna hormonska terapija), se je pred desetletji zgodil pomemben lapsus; v veliki raziskavi WHI (Woman Health Initiative) se je namreč pojavila napačna razlaga izsledkov, zaradi česar je MHT padel v globoko nemilost ne samo pri ženskah, ampak tudi v stroki. »Po mnenju številnih strokovnjakov, ki so pozneje analizirali nastalo situacijo, je veliko zmedo med laično in strokovno javnostjo vneslo medijsko potenciranje škodljivosti, zato so začele zdravljenje odklanjati tudi ženske s hudimi simptomi, tudi tiste, ki bi jim takšno zdravljenje najbolj koristilo,« je vzrok za nastalo situacijo predstavila prof. Geršak.

In ne glede na nova spoznanja, ki jih vključuje tudi Revidirani globalni konsenz iz leta 2016, se med stroko, v ginekologiji in širše MHT še vedno drži slab sloves, zato jih neradi predpišejo, in sicer ne glede na to, da je tveganje za raka dojk pri ženski po 50. letu starosti, ki jemljejo MHT, podobno ali celo manjše kot pri preostalih dejavnikih tveganja, kot so: sedeči način življenja, debelost in pitje ene enote alkohola dnevno, je poudarila predstojnica Katedre za ginekologijo in porodništvo na Medicinski fakulteti UL.

Če ti zdravnica (ne glede na hude vazomotorne znake pomanjkanja hormonov) le s skrajno previdnostjo predpiše MHT in z dvignjenimi obrvmi pripomni, da naj bo res za samo toliko časa, kot je najbolj potrebno, se seveda zamisliš. Ali bi mogoče vendarle nekako potrpela in poskusila brez terapije? In ko potem doma n-krat razviješ prepognjen spremni listič z navodili za uporabo zdravila in opisom velikega števila povišanih tveganj za nastanek različnih vrst raka, trombembolije itn., čemur si izpostavljen ob jemanju drobcenih tabletk iz plastičnega krožca, pride na vrsto drugi krog razmisleka. Jemati ali ne – zdi se da tveganje oziroma škoda, ki jih lahko tabletke povzročijo, komaj še odtehtata korist. In potem jih začneš jemati, a vsake toliko časa prenehaš, narediš pavzo, včasih lomiš tabletke na pol, češ naj bo manjši odmerek, bo manj škode, in potem ko se hudi oblivi in nespečnost ter nezbranost spet naberejo na kupu, začneš jemati terapijo, tako kot je predpisano, celo tabletko enkrat dnevno ob približno istem času. In potem se kmalu vrne tisti čudovit občutek popolnosti, ko si spet ‘v kosu’.

Seveda je opisana rutina najslabša mogoča, je komentirala sogovornica; pripomnila je še, da tak vzorec jemanja ni redek, da so ženske v precepu in da zaradi neutemeljenega strahu počnejo vse opisano.

Pa ni potrebno, saj je možnost za nastanek krvnega strdka najpogostejša ravno v obdobju uvajanja, torej je najslabše, kar lahko naredite, da stalno znova začenjate jemanje hormonske terapije. Zdravnica tudi razloži, da so dogodki redki, še posebej če ženska začne jemati terapijo pred 60. letom. Naša sogovornica v prejšnji izdaji Renata Mihič Završnik je povedala, da v svoji ginekološki praksi še ni imela primera, da bi ženska dobila trombembolijo zaradi jemanja MHT. 

Foto (naslovna): Bigstock

Foto (portret): Diana Anđelić

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj