Kaj lahko povprašam lekarniškega farmacevta o svojih zdravilih?

Avtor: Bojan Madjar

Lekarniški farmacevti se radi pohvalimo, da smo strokovnjaki o zdravilih.

Izjava nikakor ni pretirana, saj smo v večletnem študiju osvojili bogato znanje o zdravilih ter si pridobili naziv magister farmacije. V lekarni vam lahko ustrezno svetujemo, saj poznamo učinke zdravil na vaše telo. Ob vsaki izdaji zdravil vam svetujemo in vas seznanimo s pravilno in varno uporabo zdravila. O dodatnih informacijah pa nas seveda lahko tudi sami povprašate. Izkušnje kažejo, da imajo bolniki o uporabi zdravil nemalokrat pomisleke, kar lahko pripomore k nerednemu jemanju zdravil ali celo opustitvi zdravljenja z zdravili. Zato vam priporočam, da se za odgovore na morebitna vprašanja, ki se vam postavljajo v zvezi z zdravili, obrnete na vašega lekarniškega farmacevta. V nadaljevanju vam ponujam nekaj vprašanj, ki se vam verjetno porajajo predvsem ob začetku zdravljenja z zdravilom in na katera vam lahko kompetentno odgovorimo.

Kako se zdravilo imenuje in kako deluje?

Zaščitena imena zdravil imajo običajno tuja imena, ki jih težko pravilno preberemo in si jih tudi težko zapomnimo. Povprašajte farmacevta o pravilni izgovarjavi in si zapomnite ime zdravila, saj zdravstveno osebje vedno tudi nima dostopa do podatkov o vaših zdravilih. Opažamo, da se pri bolnikih s poznavanjem delovanja zdravila praviloma poveča zaupanje v zdravljenje, kar izboljša sodelovanje in uspeh zdravljenja z zdravilom.

 

Bojan Madjar, mag. farm. je koordinator projekta farmacevtska skrb »Vprašajte o svojem zdravilu« pri Lekarniški zbornici Slovenije

Kolikšen odmerek zdravila moram vzeti?

Odmerjanje zdravila je prilagojeno posamezniku in ga brez vednosti zdravnika ne smete spreminjati. Nekatera zdravila odmerjamo po potrebi. V tem primeru morate poznati in upoštevati priporočljiv in največji enkratni odmerek ter največji dnevni odmerek, kot tudi časovni interval med odmerki. V nasprotnem primeru pride lahko do resnejših škodljivih učinkov.

Kdaj je najbolje vzeti zdravilo?

Z odmerjanjem nekaterih zdravil v določenem delu dneva bo učinek boljši, lahko pa se izognete oziroma vsaj zmanjšate težave zaradi morebitnih neželenih učinkov.

Moram zdravilo zaužiti s hrano ali na prazen želodec? Katerim živilom se moram med zdravljenjem z zdravilom izogibati?

Prisotnost hrane lahko nekaterim zdravilom spremeni učinek oziroma vpliva na pojavnost neželenih učinkov. Pri nekaterih zdravilih pa se morate izogibati določeni vrsti hrane (npr. mleku in mlečnim izdelkom) ali določenim pijačam (npr. alkoholu, s kalcijem obogatenim pijačam, soku iz brusnic).

Katere neželene učinke zdravila lahko pričakujem?

Prav je, da ste seznanjeni z najpogostejšimi in najresnejšimi neželeni učinki. Čeprav se pri vas verjetno ne bodo izrazili, pa je pomembno, da jih znate prepoznati in tudi pravilno ukrepati ob pojavu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj