Kako na covid-19 vpliva predhodno cepljenje proti gripi

Po novi študiji naj bi ljudje, ki so bili predhodno cepljeni proti gripi, imeli znatno manj možnosti za pozitiven test na okužbo s covid-19. Tisti, ki so bili cepljeni proti gripi, naj bi ob prebolevanju covid-19 imeli tudi manj zapletov.

Zoper gripo cepljeni ljudje manj verjetno potrebujejo hospitalizacijo zaradi covid-19. Razlike med cepljenimi in necepljenimi niso statistično pomembne.

Raziskovalci so pregledali medicinske kartoteka za več kot 27.000 ljudi, ki so bili testirani na okužbo s covid-19 v obdobju od marca do sredine julija 2020. Od ljudi, ki so bili v letu prej (torej leta 2019) cepljeni proti gripi, jih je bilo na covid-19 pozitivnih 4 odstotkov. Od skoraj 14 tisoč ljudi, ki niso bili cepljeni proti gripi, jih je bilo na covid-19 testu pozitivnih 5 odstotkov, piše JAMA.

Povezava je ostala statistično pomembna tudi pri prilagoditvi drugih spremenljivk, kot so narodnost, rasa, spol, starost, ITM, komorbidna stanja. Med primerjanima skupinama je statistično pomembna razlika (kar za četrtino) – vendar je ta delež v celotni populaciji manj pomemben. Naj ponazorimo s primerom: gre za nekaj podobnega, kot da bi zaradi okvare avtomobila, ki se sicer zgodi v 4 do 5 odstotkih, trdili, da so nekateri avti zanesljivi, drugi pa ne.

Avtorji so zaključili, da zoper gripo cepljeni ljudje manj verjetno potrebujejo hospitalizacijo zaradi covid-19 – čeprav ni bilo pomembne razlike v zapletih ali umrljivosti med obema skupinama. In kako to strokovno pojasnjujejo? »Možno je, da ljudje, ki se cepijo proti gripi, v večji meri izvajajo večjo socialno distanciranost in striktno upoštevajo tudi vsa ostala navodila,« pravijo.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj