Letos že 5. simpozij DiaMind – 7. aprila v Mestnem muzeju

Avtor: Karin Kanc s timom DiaMind

Zdi se, kot da je leto 2016 kar naenkrat tu. Ko pogledam nazaj, pa se je veliko dogajalo in v diabetologiji smo srečni, da imamo nova in nova zdravila, ki nam pomagajo, da zdravljenje res lahko bolje kot kdaj koli prej napišemo skoraj vsakemu posamezniku ‘na kožo’. 

Iz prakse vemo, da je kljub širokemu izboru najboljših zdravil pomembnih še veliko dejavnikov, ki odločajo o tem, ali bo terapija res uspešna ali ne. Najpomembnejši je človek s sladkorno boleznijo in kako on vodi svojo bolezen v okviru svojega načina življenja. Vloga v vodenju sladkorne bolezni se neizogibno prepleta in dotika tudi zdravstvenega tima, ki dela s takim človekom. Ali delamo z bolniki po novem ali po starem, kaj pomeni v tem kontekstu staro/novo? Ali je stari avtoritarni pristop povsem zastarel in ali je novi, ki ‘diši’ po opolnomočenju, vedno boljši? 

Menim, da je tu odgovorov toliko, kolikor je ljudi – bolnikov in tudi članov zdravstvenih timov, s katerimi se bolniki srečujejo. Gremo v korak s časom; opolnomočenje je tisto pravo, a še vedno mi pri vsem tem odzvanjajo besede prim. dr. Koselja, ki je velik zagovornik klasične diabetologije, pri kateri se točno ve, kaj je po medicinsko pravilno. V luči opolnomočenja ne smemo in ne moremo izgubiti rdeče niti, ki ji pravimo diabetološka stroka, lahko pa svoj pristop nadgradimo s psihoterapevtskim znanjem. Kako? Pomembno je, da je znanje pridobljeno sistematično; s srečanji DiaMind ga z vsemi zdravstvenimi delavci pridobivamo že zadnja štiri leta. Na tak način dnevno pripomoremo k plemenitenju naših odnosov z bolniki, nam samim je delo v večje zadovoljstvo in skupni izid prizadevanj z znanjem psihologije in psihoterapije na eni strani ter z veščo uporabo novih diabetoloških zdravil je tisto, kar nam pravi, da smo na pravi poti.

S ponosom lahko povem, da srečanje DiaMind ni samo sebi namen – je v slovenskem in evropskem merilu pionirsko srečanje z vizijo, ki v diabetološkem timu postopno gradi veščine in znanja, brez katerih si moderne diabetologije ne moremo več predstavljati. DiaMind temelji na lastnem slovenskem prepletu psihoterapije in diabetologije ter se odlično dopolnjuje z znanjem in veščinami vrhunskih strokovnjakov s tega področja iz tujine.

Doc. dr. Medvešček nam je v svojem častnem predavanju pred dobrim letom dni na Slovenskem endokrinološkem kongresu dal veliko priznanje in krila, da letimo naprej ter raziskujemo nove horizonte.

Letos je program srečanja (glejte www.diamind.si) posrečena mešanica teme opolnomočenja z nekaterimi temami, ki se jih do zdaj še nismo dotaknili, kot sta nosečnost in diabetes. Ravno nosečnostna sladkorna bolezen je lahko priložnost, da prek mamice celotna mlada družina začne jesti zdravo in prispeva k zdravju celotnih generacij.  

Diamind 2016 so podprli pokrovitelji: Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim, Astra Zeneca in Lilly.

VIDIMO SE NA DIAMINDU.

Z lepimi pozdravi,                                                                                                      

Karin Kanc s timom DiaMind 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj