Več mikrodelcev v nosečnosti – pogostejša astma pri otroku

Izpostavljenost mikro trdnim delcem (PM2,5) v nosečnosti je povezana z večjo pojavnostjo astme pri predšolskih otrocih, poroča visoko vplivna strokovna revija Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Učinek »onesnaževanja« z mikro delci v maternici lahko spremeni razvoj pljuč pri plodu. To lahko privede do različnih motenj, vključno z astmo. Foto: Bigstock

Študija, ki so jo izvedli na Medicinski fakulteti Icahn Mount Sinai, je preučila izpostavljenost mikro delcev 376 nosečnic in pogostnost astme pri njihovih otrocih. Ugotovili so, da so astmo v predšolskem obdobju pogosteje tisti otroci, pri katerih je bila izpostavljenost materi večja.

Pogostnost zbolevanja trikrat večja

Gre za prvi neposredni dokaz, da je astma povezana s prenatalno izpostavljenostjo onesnaženemu zraku. Pogostnost zbolevanja je bila kar 18 odstotkov – toliko otrok bolj izpostavljenih mater je razvilo astmo. To je skoraj trikrat več, kot je povprečje v populaciji. Astmo namreč v predšolskem obdobju razvije okrog 7 odstotkov otrok. Raziskovalci so ugotovili tudi, da je bila pri večini v raziskavo vključenih otrok astma diagnosticirana kmalu po tretjem letu starosti.

Ultra mikro delci novi na seznamu povzročiteljev

Mikro delci (PM2,5) pa niso edini onesnaževalci, ki povzročajo astmo. Predhodne študije so potrdile, da tudi večji PM delci (na primer PM 10) in dušikov oksid delujejo podobno. Mikrodelci vstopijo globoko v pljuča in preidejo v krvni obtok, kar povzroči različne škodljive učinke na zdravje. Avtorji so izpostavili, da so dejanski toksični učinki teh delcev verjetno še precej večji, kot je znano do sedaj. Največji vzrok za izpostavljenost ultra mikro delcem je bil promet – večina nosečnic otrok, ki so razvili astmo, je živela v bližini cest z veliko gostoto prometa.

Spremenjen razvoj pljuč

Učinek »onesnaževanja« z mikro delci v maternici lahko spremeni razvoj pljuč pri plodu. To lahko privede do različnih motenj, vključno z astmo, še poročajo avtorji. Zakaj natančno pride do tega, ni jasno. Vendar se zdi, da izpostavljenost spremeni nekatere telesne regulativne sisteme, kot so nevroendokrine in imunske funkcije. Povezavo med njimi ki so bile v drugih študijah povezane z astmo. Raziskovalci so ugotovili tudi, da je posebej nevarna izpostavljenost mikro delcem v tretjem trimesečju nosečnosti v primeru, da je plod deklica. Tudi razlog za ta pojav je nejasen, študije pa kažejo, da je to verjetno posledica vplivov izpostavljenosti na endokrine motnje.

Merjenja onesnaženosti z mikro delci ni

Mikro delci so tisti trdni delci, katerih premer ne presega 25 mikronov. Za delce PM2,5 je določena le letna mejna vrednost, rednih dnevnih meritev – kot je to za ostale onesnaževalce zraka, pa ni. Indeks kakovosti zunanjega zraka se sicer izračunava na podlagi ravni onesnaženosti s štirimi onesnaževali: delci PM10, NO2, SO2 in O3. Za NO2, SO2 in O3 se pri izračunu upoštevajo zadnje izmerjene urne ravni, v primeru delcev PM10 pa 12 urno drseče povprečje (vir: ARSO).

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj