Najpogostejše ginekološke težave

Avtor: R. M. Z., S. Š., M. S.

Srbenje, izcedek iz nožnice in neprijeten vonj so le nekatere intimne težave, ki pestijo precejšen delež žensk in o katerih te nerade govorijo. Intimni negi je treba posvetiti posebno pozornost predvsem zato, da ta del našega telesa ostane zdrav. Najpogostejša vaginalna težava je glivično vnetje nožnice, med spolno prenosljivimi okužbami pa je na prvem mestu klamidijska okužba.

Zdravilo prvega izbora za klamidijo so antibiotiki, zaščita pred boleznijo pa kondom oziroma dosmrtni spolni partner.

Klamidija najpogostejša med mladimi

Chlamydia trachomatis je vzrok ene najbolj razširjenih okužb, ki se prenašajo s spolnimi odnosi. »Pojavlja se najpogosteje med 16. in 25. letom starosti. Pri ženskah povzroča vnetje sečnice in materničnega vratu. Znaki okužbe so večinoma blagi in ne povzročajo hudih težav, zato se okužba z lahkoto spregleda. Ženske običajno potožijo zaradi gostejšega vaginalnega izcedka rumenkaste barve ali rahle krvavitve po spolnem odnosu. Kronično vnetje pa povzroča resnejše težave, saj posledice nezdravljene okužbe lahko vodijo do vnetij rodil s posledično neplodnostjo ali z zunajmaternično nosečnostjo, do spontanih splavov in prezgodnjih porodov. Okužba se pri porodu lahko prenese tudi z matere na novorojenčka,« pojasnjuje ginekologinja primarij dr. Lucija Vrabič Dežman iz ZD Kranj. Pri moških klamidijska okužba povzroča neprijeten občutek pri uriniranju, pogostejše, oteženo in neenakomerno uriniranje, ki ga lahko spremlja tudi pekoč občutek. Prisoten je lahko izcedek iz sečnice.                     

 

Chlamydia trachomatis je vzrok ene najbolj razširjenih okužb, ki se prenašajo s spolnimi odnosi.

Bakterijska vaginoza

Vzrok za bakterijsko vaginozo je največkrat v porušenem ravnovesju vaginalne flore oz. v neravnovesju med bakterijami, ki so prisotne na nožnični sluznici. Dejavniki tveganja so pogosta menjava spolnih partnerjev, prepogosta uporaba antibiotikov in antimikotikov, prekomerna higiena z uporabo agresivnih mil, nekatere kronične bolezni (npr. sladkorna bolezen), uporaba nezračnega perila, negativni stres. Znaki, ki kažejo na porušeno ravnovesje, so vnetje s srbečico ob prisotnem gostejšem izcedku, ki je lahko tudi obarvan in ima močnejši vonj kot običajno; tipičen je vonj po ribah. Pojavita se lahko pordelost in oteklost nožnice in zunanjega spolovila, celo razjede. Nezdravljena okužba lahko vodi v vnetje materničnega vratu in maternice, jajčnikov in jajcevodov, v nosečnosti pa se lahko zaplete z donositvijo ploda.

Težje okužbe zahtevajo ustrezno sistemsko in lokalno zdravljenje. Učinkovitost pri lajšanju težav in preprečevanju ponovnih okužb je npr. pokazala raba probiotičnih pripravkov. Mehanizem delovanja je preprost. Za nožnico značilni sevi t. i. laktobacilov, ki jih ti pripravki vsebujejo, se po vnosu v telo (tablete zaužijemo, vaginalne vložke vstavimo v nožnico) ponovno naselijo na epiteliju nožnice in jo ščitijo pred nadaljnjimi okužbami. V nožnici se tako zagotovi ustrezen pH, ki predstavlja osnovno obrambo nožnice, dodatno pa za zaščito poskrbijo tudi druge snovi, ki jih laktobacili tvorijo, in delujejo protibakterijsko.

Kandidiaza

Glivice so normalno prisotne na človeški koži, v ustih, nožnici, črevesju in ne povzročajo nobenih težav, dokler se pretirano ne razrastejo. So del normalne vaginalne flore, ki se giblje med 3,5 in 4,5 pH. Okužbi z kvasovko Candido albicans smo najpogosteje izpostavljeni v savnah in bazenih, pogosteje pa je prisotna pri kroničnih boleznih, zmanjšani imunski odpornosti, antibiotičnem zdravljenju, hormonskem neravnovesju, povečanem stresu in utrujenosti ter pri prekomerni telesni teži. »Okužba se kaže z vnetjem, zaradi katerega sluznica nožnice zateče in pordi, enake težave pa opažamo tudi na zunanjem spolovilu. Prisoten je obilen bel izcedek, podoben skuti, brez vonja, ki ga spremljata srbečica in pekoč občutek. Okužba lahko izzveni tudi brez zdravljenja, vendar so možnosti ponovitve pogoste. Zdravimo sistemsko in lokalno z antimikotiki  (tablete, kreme, vaginalne tablete). Pri zdravljenju moramo biti dosledni in vztrajni. Velik problem ostajajo ponovitve, zato tudi v tem primeru za preprečevanje ponovnega vnetja svetujemo rabo probiotičnih pripravkov v obliki kapsul in vaginalnih pripravkov,« pojasnjuje dr. Lucija Vrabič Dežman. Pomaga tudi prehrana brez enostavnih ogljikovih hidratov (bela moka, sladkor), med menstruacijo pa uporaba bombažnih vložkov namesto tamponov, uporaba bombažnega spodnjega perila, umivanje z neagresivnimi mili.

Trihomoniaza

Okužba z bičkarjem Trichomonas vaginalis sodi med spolno prenosljive bolezni. Kaže se z vnetjem nožnice pri ženskah, moškim pa večjih težav običajno ne povzroča, čeprav lahko pride do vnetja sečnice. »Pri ženskah se pojavita izcedek, ki je zelo obilen in ima močen ter značilen vonj, ki je lahko rumene, tudi zelene barve, sluznica pa je pordela in zatekla. Pri uriniranju je prisoten pekoč občutek, zaradi vnete sečnice pa je tudi pogost občutek siljenja na vodo. Povečuje tveganje za vnetje jajcevodov, zaradi vnetja plodovih ovojev tudi prezgodnjega poroda in nizke porodne teže novorojenčkov. Povzročitelj lahko v ženski nožnici preživi tudi več let, ne da bi povzročal težave, ko te izbruhnejo, pa imajo lahko resne posledice. Zdravimo oba partnerja z ustreznimi antibiotiki, v kombinaciji sistemsko in lokalno, vendar je okužba lahko trdovratna,« sklene pogovor primarij dr. Lucija Vrabič Dežman.

 

Suhost nožnice je resen, a rešljiv problem

Suhost nožnice lahko bremeni ženske v različnih življenjskih obdobjih. V klimakteriju zdravniki za lajšanje neprijetnih simptomov običajno predpišejo hormonsko terapijo. Za ženske, ki hormonske terapije ne smejo uporabljati ali ji niso naklonjene, so na voljo vaginalne ovule Cicatridina s hialuronsko kislino. Učinkovito preprečujejo suhost nožnice in pospešujejo obnovo nožnične sluznice. Na voljo so brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. ww.cicatridina.si

Suha nožnica  – kaj jo povzroči?

Suha nožnica je pogosta težava, s katero se soočajo številne ženske po porodu, v času dojenja, ter v življenjskih obdobjih, ko začne usihati izločanje estrogena, torej v v perimenopavzi, menopavzi in pomenopavzi. S suho nožnico se soočajo tudi mlajše ženske, ki so jim zaradi bolezni operativno odstranili jajčnike ali pa so prestale ginekološko obsevanje in/ali sistemsko zdravljenje s kemoterapevtiki ali obsevanjem.

Pomanjkanje hormonov, ki pripelje do suhosti nožnice povzroči srbenje, pa tudi bolečino ob spolnem odnosu in pogosto tudi težave pri uriniranju. Na količino in lastnosti vaginalnega izcedka ozrioma vaginalne flore (mikrobiote), ki je odvisna od delovanja hormonov lahko vplivamo z dodajanjem hormonov, ki se nanašajo lokalno (estrogenske kreme, geli, ipd.) ali v obliki hormonske nadomestne terapije, nadvse pomembna pa je tudi pravilna (nežna) nega intimnih predelov. Skelenje in srbenje učinkovito ublažijo tudi lokalni pripravki, ki so lahko v obliki paste, globul, ipd..

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj