Naravno gibanje je najboljša fizioterapija

Avtor: Urban Praprotnik, prof. športne vzgoje

Radi hodite po stopnicah ali – če je le mogoče – raje stopite v dvigalo? Zakaj lahko eni prav radi hodijo po stopnicah, medtem ko se jih drugi izogibajo? Koliko vam je zares neprijeten tisti rahlo pekoči občutek v mišicah, ki ga hoja po stopnicah predrami? Na kak način čutimo, razumemo naprezanje mišic? Zadihanost in povišan srčni utrip vplivata na to, ali uživamo v gibanju.

urban-tek

Pred petimi leti sem imel v Kopru predavanje o hoji in teku. Nanj pa je prišel tudi Miran, ki je imel že več let težave z bolečinami v kolenu. Zaradi tega seveda ni tekel in se je tudi hoji prav rad odrekal. Počutil se je zakrnel.
 
Bolečine v križu, kolenih in v drugih sklepih so pogosto povezane z oslabelostjo mišic. Ko ljudje z vse večjo težavo hodijo po stopnicah, vstanejo s stola, nad glavo obešajo perilo, pogosto menijo, da so za to kriva le leta. Pa ni nujno, da je čisto tako. Veliko dobrega lahko namreč naredimo z redno krepitvijo mišic. Močnejše kot so mišice, z večjo lahkoto se gibamo. 
 
Mišice se neprestano prilagajajo zahtevam

Človeško telo je narejeno tako, da zelo varčuje z energijo. Za ohranjanje mišic pa se je porabi veliko. Beljakovine, iz katerih je zgrajena mišica, imajo namreč kratek rok trajanja – le nekaj tednov. Mišice se torej stalno obnavljajo, in če jih manj uporabljamo, ne bodo po nepotrebnem porabljale energije za ohranjanje svoje moči. Tako bo mišica vedno šibkejša. Kadar mišico redno uporabljamo, ve, da je koristna. Zato se potrudi in ostaja močna.

Uravnoteženo razvito telo

Za zdravo telesno držo in gibanje je nujna uravnoteženost v mišični moči, ki jo z enostranskimi in enoličnimi gibanji in držami, ki prevladujejo v našem običajnem dnevu, nehote rušimo. Porušeno ravnotežje v mišični moči in dolžini mišic pa povzroči enostranske preobremenitve sklepov in obsklepnih tkiv – bolečine so kmalu tu. Če tega nočemo, moramo poskrbeti za uravnoteženje. Vstanimo! Hodimo vsakodnevno. Med hojo tudi dvignimo roke visoko. Krožimo z rameni. Hodimo pokončno in živahno. In če nam gre to dobro od nog, poskusimo tudi teči. Tecimo le nekaj sekund. Nadaljujmo s hojo in spet dodajmo ščepec teka.
 
Kako pa gre Miranu? Po najinem prvem srečanju sva se srečala še kar nekajkrat. Nanj je bolj ozaveščena in redna hoja učinkovala tako, da so bolečine izginile. Začel je tudi po malem teči in mu je šlo tako dobro, da je lahko razdalje tekov zelo postopoma tudi povečeval. Letos je dopolnil 50. rojstni dan in za ta jubilej si je lahko podaril celo maratonski tek, dolg 42 kilometrov. Kadar imamo težave z bolečinami v sklepih, se ne trudimo iskati najmanjših mogočih obremenitev. Veliko bolje bo, če se trudimo poiskati tisto največjo količino in obliko gibalnih obremenitev, ki jo dobro prenašamo, predvsem pa se potrudimo za čim večjo uravnoteženost.
 
Z močnejšimi mišicami se bomo gibali varneje in bolj igrivo. In bolj kot bomo znali ohraniti mišično moč tudi v pozna zrela leta, bolj mladostno bomo lahko živeli in se tako tudi počutili. Zato vpletimo v svoja vsakodnevna opravila hojo, krepilne vaje, in če imamo to srečo, da lahko stečemo, pa čeprav le za nekaj sekund, le dajmo. Mogoče se nam bo sreča prav zaradi tega vedno pogosteje nasmihala.
 
Ko bomo čakali pred dvigalom, pa se nasmehnimo tudi mi. Izberimo stopnice. Frane Milčinski – Ježek je zapel: »Sreča stanuje v sedmem nadstropju. Lift je pokvarjen, moramo peš.« Znova in znova obiskujmo teto srečo.

 

Foto: osebni arhiv

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj