Zadnja novica

Ali bomo lahko s kofeinom nadzorovali sladkorno bolezen tipa 2?

Znanstveniki so ustvarili človeško celico, ki proizvaja molekule, ki ob prisotnosti kofeina stimulira izločanje inzulina. Modificirane človeške celice povečujejo proizvodnjo inzulina v odzivu na kofein. Te spremenjene celice bi nekega dne lahko pomagale pri zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, so v svojem poročilu, objavljenim minuli mesec v reviji Nature Communications zapisali raziskovalci.

Poročamo iz strokovnih srečanj

Novosti v zdravljenju HER2 pozitivnega raka dojke

Novosti v zdravljenju HER2 pozitivnega raka dojke

3.12.2014, 19:43 S. S. Poročamo iz strokovnih srečanj
Evropski onkološki kongres.
Na lanskem Evropskem onkološkem kongresu (European Cancer Congress) so bile predstavljene številne novosti, ki prinašajo napredek v zdravljenju raka. Med odmevnejšimi sozagotovo rezultati klinične raziskave TH3RESA, v kateri se je pokazalo, da bolniki z napredovalim HER2 pozitivnim rakom dojke, zdravljeni s trastuzumab emtazinom, živijo brez napredovanja bolezni dlje od bolnikov, zdravljenih s standardno terapijo.Rak dojk je sicer najpogostejše maligno obolenje žensk v razvitem svetu in tudi v Sloveniji. Pri približno 15-20% bolnikov z rakom dojk je število receptorjev HER2 na površini tumorskih celic občutno povečano. Ta oblika raka dojk je bolj agresivna, naravni potek bolezni je hitrejši, hkrati pa je tudi slabše odzivna na običajno kemoterapijo, zato imajo bolniki s to diagnozo v splošnem slabšo prognozo.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.