Odnos z materjo v zgodnjem otroštvu ključno vpliva na obnašanje v odraslosti in doseganje ciljev

Avtor: Washington University, M. Š.

Otroci, ki imajo v prvih letih življenja več konfliktov v odnosu z materjo, bodo težje našli smisel v svojih ravnanjih v odraslosti, kaže raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Washington, vanjo pa zajeli 1074 študentov obeh spolov in njihovih staršev.

Za odrasle je postavljanje stabilnih, dolgoročnih ciljev in vedenje, ki je usmerjeno v njihovo doseganje, zelo pomembno. Kaže, da je za to, kako uspešni bomo pri tem, ključen odnos z materjo v najbolj zgodnjem otroštvu. »Najbolj pomembna ugotovitev naše raziskave je, da se ciljna usmerjenost začne mnogo prej, preden o tem začnemo zavestno razmišljati,« je povedal prof. dr. Patrik Hil, ki je vodil študijo.

“Ciljna usmerjenost v odraslosti za začne v zgodnjem otroštvu, ključen je odnos z materjo.”

Znano je, da je ciljna usmerjenost zelo pomembna za kariero, ugotovite pričujoče študije pa kažejo, da igra ključno vlogo tudi pri motiviranju otrok, da razvijejo veščine, ki jim omogočajo neodvisnost, kot so skrb za lastno gospodinjstvo, ravnanje z denarjem, urejanje birokratskih zadev in druge. 

Prespektiva staršev ni pomembna, važno je, kaj občuti otrok

Otroci, ki v primarni družini doživljajo več konfliktov, so tozadevno slabše opremljeni, so ugotovili raziskovalci, ki so v študijo zajeli 1074 študentov (pol jih je bilo moških, pol pa žensk) in njihovih staršev. Prosili so jih, naj izpolnijo vprašalnik, s katerim so ocenjevali konflikte s starši v najbolj zgodnjem otroštvu (v starosti od 1 do 5 let). Starši so naredili enako: ocenili konflikte z otroci. Raziskovalci so tako dobili pogled študentov in pogled njihovih staršev. 

“Več konfliktov z očetom vodi v manjše zadovoljstvo z življenjem v odraslosti”

Izkazalo se je, da konflikti z očetom napovedujejo manjše zadovoljstvo z življenjem v odrasli dobi, matere pa so ključne pri postavljanju smisla oziroma ciljni usmerjenosti. Pri tem je pomembna le otrokova perspektiva, torej to, kako sami doživljajo različne situacije. Izkazalo se je tudi, da je bil pogled staršev – torej njihova ocena »problematičnosti« odnosov z otroci slab napovedni dejavnik za to, kako bodo le-ti zmožni dolgoročno osmisliti svoja dejanja kot odrasli in sposobni postavljati stabilne, dolgoročne življenjske cilje.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj