Okužbe dihal pri športnikih

Avtor: R. M. Z.

Primerna telesna aktivnost je koristna za delovanje imunskega sistema, medtem ko preobremenitev in nezadostna regeneracija (tako imenovana kronična imunosupresija) dejansko oslabi imunski sistem in v takih primerih obstaja večje tveganje za pojav okužb dihal, kot sta prehlad in gripa. V raziskavi, objavljeni v strokovnem časopisu European Journal of Applied Physiology*, so ugotovili, da se pri športnikih, ki so jemali prehransko dopolnilo z imunoglukanom, imunski sistem okrepi, zato redkeje zbolijo zaradi okužb zgornjih dihal.

Več naravnih celic ubijalk, ki pomagajo v boju pri okužbah

V raziskavi so preverjali učinke imunoglukana, netopne oblike betaglukana, izolirane iz gobe Pleurotus ostreatus, za katerega je bilo pred tem dokazano, da spodbuja imunski sistem. V raziskavo je bilo zajetih 50 športnikov, ki so tri mesece uživali kapsule z imunoglukanom (aktivna skupna) oziroma s placebom (kontrolna skupina). Simptome okužb dihal so spremljali 6 mesecev – 3 mesece pred začetkom terapije in 3 mesece med jemanjem imunoglukana oz. placeba.

Rezultati so pokazali, da so imeli športniki, ki so uživali prehransko dopolnilo z imunoglukanom, v primerjavi s kontrolno skupino višjo raven naravnih celic ubijalk (NK) – celic v imunskem sistemu, ki pomagajo v boju proti okužbam – in manjše število simptomov okužb zgornjih dihal. Avtorji pravijo, da lahko okužbe zgornjih dihal v ključnem obdobju treningov ali med tekmovanjem negativno vplivajo na dosežek športnika. Ugotavljajo, da je za športnike, ki intenzivno trenirajo, prehransko dopolnilo z imunoglukanom koristno, saj pomaga ohranjati odpornost.

*Bergendiova, K., Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes. European Journal of Applied Physiology, September 2011, 111 (9): 2033–40.

 Preizkusite Imunoglukan P4H® kapsule!

 Za brezplačni vzorček pišite na [email protected].  

 Vzorčke na Medis d.o.o. podarjajo do 10. 10. 2015.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj