Presaditev mikrobiote učinkovitejša in cenejša od antibiotikov

Nova študija je pokazala, da je pri bolnikih, okuženih s Clostridium difficile (CDI), presaditev črevesne mikrobiote (fekalna mikrobna transplantacija) učinkovitejša in varnejša kot zdravljenje z antibiotiki.

Fekalna mikrobna transplantacija (FMT), je metoda, ki jo je kot licenčno uvedel profesor Peter Hawkey iz Univerze Birmingham. Pri njej se za zdravljenje CDI uporablja transplantacija črevesnih bakterij. Foto:Bigstock

CDI je okužba črevesja, ki običajno prizadene ljudi po zdravljenju v bolnišnici ter kronično bolne in starejše od 65 let. Skoraj 30 odstotkov bolnikov ima vsaj eno ponovitev. Slednja poveča tveganje za smrt in se običajno zdravi z antibiotiki.

Kaj je fekalna mikrobna transplantacija?

Fekalna mikrobna transplantacija (FMT), je metoda, ki jo je kot licenčno uvedel profesor Peter Hawkey iz Univerze Birmingham. Pri njej se za zdravljenje CDI uporablja transplantacija črevesnih bakterij. Bakterije se odvzamejo zdravemu darovalcu in po natančnem pregledu presadijo s cevko, ki gre skozi nos v želodec. Zdravljenje je učinkovito, poceni ter povezano z večjo ozdravitvijo in nižjo stopnjo recidivov kot pri zdravljenju z fidaksomicinom ali vankomicinom – antibiotikov, ki se sicer uporabljata za zdravljenje CDI (rCD).

Metoda stroškovno učinkovita in izboljša bolnikovo kakovost življenja

V raziskavi so pregledali obstoječe dvojno slepe in opazovalne študije pri bolnikih, hospitaliziranih zaradi ponavljajoče se okužbe s CDI. Analizirali so različne oblike zdravljenja – celokupne stroške in učinke, stroške posamične hospitalizacije ter kakovost življenja bolnikov pred in po zdravljenju z namenom ugotoviti, katero je najbolj učinkovito. Izkazalo se je, da so stroški obeh metod felkalne mikrobne transplantacije (FMT) nižji kot standardno zdravljenje z antibiotiki. FMT prek nazo gastrične sonde je bila najcenejša, povprečni stroški so bili 8.900 evrov na bolnika. Stroški FMT preko kolonoskopije so bili 12.900 evrov na bolnika. Pokazalo se je tudi, da je FMT s kolonoskopijo nekoliko bolj učinkovita kot FMT preko nazo-gastrične sonde in da bolnikom ponuja višjo kakovost življenja.

Dovolj dokazov za vpeljavo v redno klinično prakso

Profesor Peter Hawke iz Univerze Birmingham pojasnjuje: ” Kot prvi smo vzpostavili zdravljenje kronične okužbe s Clostridium difficile s presaditvijo črevesne mikrobiote (FMT). Čeprav FMT ni prevladujoča metoda zdravljenja, naše izkušnje kažejo, da ne samo rešuje življenja, pač pa je tudi izjemno stroškovno učinkovita. Upamo, da smo podali trdne dokaze, da velja FMT vpeljati v redno klinično prakso, še posebej, ker ponuja tudi bistveno višjo kako vost življenja bolnikov.” Profesor Tracy Roberts, vodja oddelka za zdravstveno ekonomijo Univerze v Birminghamu, pa je dejal: “FMT tudi bistveno skrajša število dni, ki jih bolniki preživijo v bolnišnici.”

Izvirno objavo (v angleščini) si v celoti lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj