S knjigami v leto 2020: Zbirka Vodnarji

Ljudje smo zapletena bitja in zdi se, da imamo vse več potreb. V razvitem svetu skrb za zadovoljevanje osnovnega paketa (hrana, obleka, streha nad glavo) mestoma prekipeva, medtem ko se težave na subtilnejših ravneh razraščajo. Med njimi preži svojevrstna zagata: Kako osmisliti lastno življenje?

Vodnarji so zbirka štirih knjig: Ključ, Kaj boš, ko boš velika, Zadeva N.N.N. in Zojini metulji. Zasnovani so kot družinski paket v štirih stopnjah. Foto: Kinoks

Vodnarji so zbirka štirih knjig : Ključ, Kaj boš, ko boš velika, Zadeva N.N.N. in Zojini metulji. Zasnovani so kot družinski paket v štirih stopnjah. Zbirko so kritiki uvrstili med Dobre knjige (izbor Bukla), knjižica Ključ pa je na mednarodnem literarnem natečaju v Schwanenstadtu v Avstriji prejela posebno nagrado žirije (Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb »Auf Schmetterlings und Schwanenflugeln«).

Bralcem poklanjamo 53 odstotni popust na celotno zbirko Vodnarji. Cena kompleta štirih knjig je 19,90 eur, poštnina je vključena. Knjige lahko naročite na telefonu: 040 336 672 ali na: [email protected].

V naši naravi biva potreba po tem, da smo koristni – da smo dobri in koristni – da nekje nekaj veljamo. Če se nam ta vloga tako ali drugače izmakne, utegnemo zapasti v malodušje, v otopelost, morda celo zdrsnemo v depresijo. Če smo mladi, in v svetu, ki nas obdaja, ne vidimo ničesar, kjer bi se lahko izkazali, bomo iskali izhode. Pobeg v virtualno resničnost je najlažji – zakaj torej ne? Vsekakor je boljši od umika v destruktivne oblike vedenje.

“Opazujem, kar se okrog mene vrti in vrtinči, ples pa vse bolj divji. Zato so zame Vodnarji odlična novica. Čisto po svoje ostrijo, pa tudi preusmerjajo pogled na zadeve sveta, na zadeve življenja. Ni važno, če jih imaš v nogah šele trinajst ali pa sto. Če je pamet prožna, jih toplo priporočam. So slikoviti, izzivajo nežno, ob tem pa rišejo pot na svetlo stran. Res vznemirljivo! Naj grejo v slast. Pa tudi v glave.” (Toni Lamovšek)

Če se nekoliko distanciramo od klobčiča potreb, so stvari videti precej preprostejše. Lahko si razširimo predstavo o mrežah in morda najdemo, kar iščemo. Za Internet ve vsak otrok – to, namreč, da je v njem vse živo – vse, kar je – da je skoraj čudo brez primere. In to drži. A to čudo nas oddaljuje od neke druge mreže – recimo ji Uppernet. Gre za sistem, v katerem vsak najde tisto, kar se ujema z njegovim bistvom, kar mu pripada, kar ga osrečuje V njej je tudi tisto, kar še nismo odkrili, ozavestili, opredmetili. A težava je v tem, da se do Upperneta ne dostopa tako samoumevno kot do interneta. Potrebna je neka osebnostna pospravljenost, počiščenost – prevodnost. Ko smo pripravljeni, nas Uppernet (menda) poišče sam.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj