Slaba prehrana otroštvu – nižja telesna višina v odraslosti

Telesna višina v odraslosti je neposredno povezana s tem, kako kakovostna je prehrana v otroštvu. Torej: ali otroci s hrano dobijo vsa makro in mikrohranila, ki jih potrebujejo za svoj optimalni razvoj, ali ne.

Pomanjkanje kakovostne hrane v otroštvu vodi do zastoja rasti in naraščanje debelosti, kar vpliva na otrokovo zdravje in dobro počutje vse življenje. Foto: Bigstock

Nova globalna analiza, ki jo je vodil Imperial College London in je bila objavljena v reviji Lancet, je ocenila višino in težo šolskih otrok in mladostnikov po vsem svetu. Vanjo so zajeli podatke za 65 milijonov otrok, starih od pet do 19 let iz 193 držav, za obdobje od 1985 do 2019. Ugotovili so, da se višina in teža šolarjev – ki sta pokazatelja njihovega zdravja in kakovosti prehrane, po svetu zelo razlikujeta. Razlike v telesni višini so na primer celo do 20 centimetrov.

Pomanjkanje kakovostne hrane v otroštvu

Pomanjkanje kakovostne hrane v otroštvu vodi do zastoja rasti in naraščanje debelosti, kar vpliva na otrokovo zdravje in dobro počutje vse življenje, opozarjajo raziskovalci. Povprečno 19-letno dekle v Bangladešu ali Gvatemali je enak visoko kot povprečno 11-letno dekle na Nizozemskem. Države z najvišjimi 19-letniki v letu 2019 se nahajajo v severozahodni in srednji Evropi: Nizozemska, Črna gora, Danska, Islandija. Države z najnižjimi 19-letniki se se geografsko nahajajo v južni in jugovzhodni Aziji, Latinski Ameriki in vzhodni Afriki.

Kje otroci rastejo najhitreje in kje najpočasneje

Največji dvig povprečne telesne višine v zadnjih 35 letih so zabeležile države z izrazito gospodarsko rastjo: Kitajska, Južna Koreja in nekateri deli jugovzhodne Azije. Na primer, 19-letni dečki na Kitajskem so bili leta 2019 za 8 cm višji kot leta 1985. V nasprotju s tem je telesna višina otrok, zlasti dečkov, v podsaharski Afriki stagnirala ali se celo zmanjšala. Podobno, kot se v podasharski Afriki dogaja zaradi pomanjkanja hrane, se ponekod v razvitem svetu dogaja zaradi njenega izobilja. V Veliki Britaniji so 19-letniki po telesni višini iz 28. mesta na svetovni lestvici (1985) padli na 39. mesto (2019), 19-letnice pa iz 42. mesta (1985) na 49. mesto (2019). Povprečna višina 19 letnikov v Veliki Britaniji je 178 centimetrov pri fantih in 164 centimetrov pri dekletih.

Namesto telesne rasti debelost

Raziskovalci so ocenili tudi indeks telesne mase otrok (TMI), ki kaže, ali ima oseba zdravo težo glede na svojo višino. Analiza je pokazala, da so 19-letniki z največjim ITM na pacifiških otokih, na Bližnjem vzhodu, v ZDA in na Novi Zelandiji. ITM 19-letnikov je bil najnižji v južnoazijskih državah. Razlika med obema je bila približno 25 kilogramov. Torej: v ZDA 19-letnik v povprečju tehta 25 kilogramov več kot enako stari vrstnik na Novi Zelandiji. Izkazalo se je tudi, da so imeli otroci pri petih letih višino in težo v zdravem območju, potem pa so se kmalu začeli rediti. Raziskovalci pravijo, da je najpomembnejši razlog za to pomanjkanje ustrezne in zdrave prehrane ter pomanjkanja gibanja v osnovnošolskih letih.

Programi za dostop do kakovostne hrane

Profesor Majid Ezzati iz Imperial’s School of Public Health in vodilni avtor objave v Lancet, pojasnjuje: “Otroci v mnogih (tudi razvitih) državah rastejo zdravo prvih pet let, v šolskih letih pa začnejo zaostajati. Obstaja neravnovesje med naložbami v izboljšanje prehrane pri najmlajših ter šolajočih se otrok in mladostnikov. To vprašanje je še posebej pomembno med pandemijo COVID-19, ko so šole zaprte. Mnogi starši v tem času ne zmorejo oziroma ne znajo zagotoviti ustrezno zdrave prehrane za svoje otroke.” Andrea Rodriguez Martinez, ki je vodila študijo, pa dodaja: “Naše ugotovitve bi morale motivirati politiko za javno-zdravstvene programe, ki znižujejo stroške kakovostne hrane in omogočajo dostop do nje vsem.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj