Težji potek covid-19 povezan s štirimi zdravstvenimi stanji

Večina hospitalizacij zaradi covid-19 je posledica štirih že obstoječih zdravstvenih stanj, kaže nova študija. Med njimi prevladuje debelosti, ostala tri pa so povezana s kardiovaskularnimi boleznimi.

Koronavirus, ki povzroča covid-19, ni »le« respiratorni virus. Povzroča vnetje žil, ki je pri osebah z določenimi kardiometaboličnimi razmerami lahko celo usodno. Foto: Bigstock

Raziskovalci so pregledali podatke za več kot 900 tisoč bolnikov s covid-19, ki so zaradi resnosti poteka bolezni potrebovali bolnišnično zdravljenje. Ugotovili so, da med njimi prevladujejo osebe s štirimi boleznimi: debelostjo – delež obravnavanih bolnikov je bil 30 %, arterijsko hipertenzijo (26 59, sladkorno boleznijo (21 %) in srčnim popuščanjem (12 %).

Glede na zbrane podatke ocenjujejo, da je skoraj dve tretjini (63,5%) hospitalizacij zaradi covid-19 mogoče pripisati kardiometaboličnim stanjem, ki jih je večino mogoče preprečiti. Znano je namreč, da je vse za našteto najpogostejši vzrok nezdrav življenjski stil. Ocenjujejo tudi, da bi zgolj 10 odstotno zmanjšanje zbolevanja za naštetimi boleznimi preprečilo več kot desetino hospitalizacij zaradi covid-19.

Še več bi bilo treba storiti za izboljšanje kardio-metaboličnega zdravja – ker to vodi v zmanjšano tveganje za hud potek covid-19, so prepričani avtorji študije. Kajti: koronavirus, ki povzroča covid-19, ni »le« respiratorni virus. Povzroča vnetje žil, ki je pri osebah z določenimi kardiometaboličnimi razmerami lahko celo usodno. Če teh pogojev ne bi bilo, bi bil covid-19 manj resen, pravijo. Covid-19 je hitra pandemija, ki gre z roko v roki s dvema pandemijama ki – čeprav uradno nerazglašeni, potekata že desetletja: pandemijo debelosti in sladkorne bolezni tip 2.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj