UMOVADBA za bistre možgane v poznih letih

Avtor: R. M. Z.

‘Kot kognitivni nevroznanstvenik se prvenstveno ukvarjam z raziskovanjem možganskih podlag vedenja: kakšne so nevronske podlage za naše zaznave, spomin, miselne procese itd. Področje mojega raziskovalnega dela (povezave med vedenjem in možgani) me je že od nekdaj zelo zanimalo in mi predstavljalo velik izziv. Nisem si zgolj intelektualno zastavljal ‘večnih’ vprašanj, kako delujeta naša pamet, naš spomin ter katere možganske strukture in deli so kritični za te procese; prakticiranje kognitivne nevroznanosti postaja tudi vedno bolj ‘osebno’.

Starejši ko postajam, bolj se sprašujem, kaj se dogaja z mojimi umskimi sposobnostmi, kako se s staranjem spreminjajo možgani in kako so opazne starostne spremembe mojih zaznavnih in spoznavnih sposobnosti, povezane s strukturnimi in funkcionalnimi spremembami v možganih. In še bolj aktualno je osebno razmišljanje, kaj lahko sam storim, da se obranim alzheimerjeve bolezni, oziroma kaj naj naredim, da se izognem tegobam staranja – predvsem da ohranim svoje možgane in umske sposobnosti ter da lahko bolj zagotovo pričakujem zadovoljivo starost…’ v novi knjigi UMOVADBA za bistre možgane v poznih letih piše dr. Vojko Kavčič.

 V prvem delu knjiga poljudno opisuje možgane, njihovo strukturo in funkcije. Razloži, kaj se z možgani dogaja, ko se starajo, in opiše demenco s poudarkom na alzheimerjevi bolezni. Avtor se posveti tudi skrbi za bolnika z demenco in skrbnikom. Velik del prvega dela tudi razlaga, kaj lahko storimo, da ohranimo bistre možgane – od prehrane do gibanja, socialnih stikov in različnih oblik vadb

V drugem delu knjige so praktične vaje za krepitev možganov. Razdeljene so na vaje za vidno zaznavanje, pozornost, spomin in učenje ter za reševanje problemov.

V zadnjem delu knjige je poleg rešitev vaj tudi pojmovnik manj znanih besed v zvezi z možgani, viri in literatura ter seveda stvarno in imensko kazalo.

Spremno besedo je napisal dr. Simon Brezovar iz Nevrološke klinike UKC v Ljubljani, ki je knjigo tudi pregledal in avtorju svetoval določene rešitve.

Čisto na koncu knjige je dodana barvna priloga, kjer so predstavljene nazorne slike možganov in njihovih sprememb pri demenci, ter še nekaj vaj v barvah. 

 

Knjiga za radovedne

Dr. Kavčič je povedal, da je poskusil zastaviti delo čim bolj poljudno, da bi bila vsebina razumljiva čim širšemu krogu bralcev. Hkrati si želi, da bodo bralci zaznali njegovo navdušenje in zagnanost pri iskanju razumevanja umskega staranja, alzheimerjeve bolezni ter oblikovanju vaj za krepitev našega uma. Knjiga je nedavno izšla pri založbi Miš in je na voljo vsem vam, ki bi radi poglobili svoje znanje o najskrivnostejšem človeškem organu – možganih. 

Dr. Vojko Kavčič je doktoriral iz eksperimentalne psihologije na University of North Texas. Podoktorsko se je izpopolnjeval na oddelku za nevrobiologijo in anatomijo na Medicinski fakulteti Univerze v Rochestru, kjer je od leta 2000 tudi zaposlen kot raziskovalec na oddelku za kognitivno in vedenjsko nevrologijo. V svoji raziskovalni dejavnosti se posveča nevronskim in kognitivnim mehanizmom, ki so pomembni za vidno zaznavanje gibanja ter navigacije pri staranju in alzheimerjevi bolezni. Pri svojem raziskovalnem delu razvija in uporablja tako standardne in specializirane vedenjske teste kot nevrofiziološke metode. Dr. Kavčič deluje tudi v okviru Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj