Znanost in narava skupaj zoper težave z želodcem

Težave z želodcem pestijo številne ljudi v najbolj dejavnih letih. Vzroki zanje so različni, pogosto pa so povezani s prehranjevalnimi navadami in načinom življenja. Pomembno vlogo pri njihovem nastanku igrata preobremenjenost in kronični stres.

Rastlinska zdravila imajo pomembno vlogo pri lajšanju različnih želodčnih težav. Foto: Bigstock

Težave z želodcem so največkrat posledica neravnovesja med agresivnimi in obrambnimi dejavniki v požiralniku, želodcu in dvanajsterniku. Najpogostejši agresivni dejavniki, ki stanje poslabšujejo, so želodčna kislina, pepsin, žolčne kisline, določena hrana (ki vsebuje telesu tuje spojine). Tudi pretiravanje z alkoholom in kajenjem ter mnoga zdravila pripomorejo, da se začnejo težave z želodcem.

Dejavniki, ki ščitijo želodec

Obrambnih dejavnikov, ki imajo funkcijo ščitenja želodčne sluznice, je več. Alkalna sluz, fosfolipidna zaščita, dobra preskrba sluznice s krvjo in prostaglandini… vse navedeno varuje želodec.

Tudi rastlinska zdravila imajo pomembno vlogo pri lajšanju različnih želodčnih težav. Uporabljamo jih kot čaje, pa tudi kot kapljice, kapsule… Pogosto vsebujejo kombinacijo več zdravilnih rastlin, ki se podpirajo pri medsebojnem delovanju.

Kako pomiriti razdražljivost in vnetje?

Zdravilne rastline, ki vsebujejo sluzi, blažijo draženje in pomirjajo vnetje pri razdražljivem želodcu in vneti želodčni sluznici (gastritis). Sluzi prekrijejo sluznico želodca z zaščitno platjo, ki jo varuje pred draženjem.

Največ sluzi vsebujejo zdravilne rastline slez, gozdni slezenovec in lan (laneno seme). Zdravilnih čajev iz teh rastlin ne pripravimo na običajen način (kot poparek). Prelijemo jih s hladno vodo in jih v njej namakamo brez segrevanja. Lahko jih rahlo segrejemo le pred uživanjem.

Kamilica blaži želodčne krče in celi razjede

Pri vnetju želodčne sluznice sta učinkovita kamilica in sladki koren. Raziskave kamilice so pokazale, da pripomore k celjenju razjed v prebavilih. Pomirja tudi prebavne krče. Učinkovitost sladkega korena so raziskovali predvsem v zvezi z razjedo na želodcu. Študij na ljudeh je bilo kar nekaj. Nekatere so pokazale znatno izboljšanje stanja, pri drugih pa omembe vrednih učinkov ni bilo.

Novejše raziskave kažejo, da nekatere spojine v sladkem korenu uničujejo bakterijo Helicobacter Pylori. Gre za bakterijo, ki dokazano povzroča razjede na želodcu.

Kaj za želodec dobimo brez recepta?

Poleg kamilice želodčne in črevesne krče blažijo tudi kumina, janež, koprc, poprova meta. Kaj pa vam bodo svetovali v lekarni? Ob blagih težavah vam bodo svetovali uporabo antacidov, ki nevtralizirajo želodčno kislino. Brez recepta lahko dobite tudi zaviralce H2 receptorjev, ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline. Pomembno je vedeti, da samozdravljenje z njimi lahko taja največ 2 tedna.

Ingver za preprečevanje slabosti in bruhanja

Za preprečevanje slabosti in bruhanja uporabljamo ingver. Čeprav ga predvsem poznamo kot začimbo, je ingver tudi odlično naravno zdravilo. Njegovo učinkovitost potrjujejo številne raziskave. Ingver lajša različne slabosti, od potovalne do tiste, ki spremlja operacije in onkološko zdravljenje. Učinkovito in varno blaži tudi nosečniško slabost.

Z grenčinami zoper slabo prebavo

Pri slabi prebavi zaradi slabega delovanja prebavil pomagajo zdravilne rastline, ki vsebujejo grenčine. Učinkovite so tudi pri pomanjkanju apetita. Gre za snovi grenkega okusa, ki že v ustih spodbudijo povečano izločanje sline. Delujejo tudi neposredno na črevesno sluznico sluznico želodca ter pospešijo črevesno peristaltiko (gibanje črevesja med prebavo).

Grenčine povečujejo apetit, izboljšajo razgradnjo hrane v prebavilih ter pospešijo prehod hranil v kri. Najbolj znane zdravilne rastline, ki vsebujejo grenčine, so: regrat, artičoka, tavžentroža, pelin, encijan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj