Avtogeni trening krepi imunski sistem in nadomešča uspavala

Avtogeni trening je ena od najpogosteje uporabljenih tehnik telesnega in mentalnega sproščanja. Številne raziskave kažejo, da je učinkovita metoda za zmanjševanje stresa in izgorelosti pri delu in v življenju. Z rednim prakticiranjem dosežemo intenzivno sprostitev z dolgotrajnimi učinki.

Avtogeni trening obsega dve skupini vaj: osnovne vaje in vaje za višjo stopnjo avtogenega treninga. Ko govorimo o avtogenem treningu, najpogosteje mislimo na osnovne vaje. Foto: Bigstock

Avtogeni trening je znanstvena metoda, ki temelji na avtosugestiji. Razvil jo je nevrolog in psihiater Johannes Heinrich Schultz na podlagi raziskav o delovanju človeških možganov in dela z ljudmi v hipnozi.

Samopriklic občutka teže in toplote

Dr. Schultz je uporabil izkušnjo ljudi, ki so v hipnozi navajali, da doživljajo prijeten občutek teže in toplote v telesu. To spoznanje je razvil tako, da si človek sam prikliče občutek teže in toplote in se s tem spravi v avtogeno stanje, ki je podobno hipnotskemu.

Priklicu občutka teže in toplote je dodal še štiri vaje, s katerimi sugeriramo pomembnim organom v našem telesu uravnoteženo delovanje. Sugeriramo si z močjo predstave in s ponavljanjem.

Šest osnovnih vaj

Avtogeni trening obsega dve skupini vaj: osnovne vaje in vaje za višjo stopnjo avtogenega treninga. Ko govorimo o avtogenem treningu, najpogosteje mislimo na osnovne vaje.

Gre za šest vaj, s pomočjo katerihse poleg telesnih sprememb doživlja tudi psihična relaksacija. Naučijo nas vplivati na zmanjševanje napetosti v mišicah, uravnavanje krvnega pritiska, uravnavanje dihanja, uravnavanje bitja srca in uravnavanje delovanja organov v trebušni votlini.

Izvajalec hkrati dajalec in prejemnik sugestij

Pri avtogenem treningu uporabljamo sposobnost lastne sugestibilnosti, ki jo imamo vsi, saj je naraven pojav. Besede, ki jih sprejemamo iz okolja in misli, ki jih proizvaja naša psiha, delujejo sugestivno na našo osebnost. Naše odločitve in naše vedenje so pogosto posledica teh sugestij.

Avtogeni trening ta pojav uporablja tako, da organizirano, zavestno in pozitivno uporabi tisto misel oz. predstavo, ki je koristna za nas. Oseba, ki izvaja avtogeni trening, ima občutek, da je vse v njenih rokah, ker je istočasno dajalec in prejemnik sugestij.

Avtogeni trening je zelo koristen, če ga redno izvajamo. Blagodejno deluje na razpoloženje in kvaliteto življenja in ima pozitivne učinke pri številnih boleznih.

Avtogeni trening namesto uspavala

Vaje za sproščanje zvišujejo dejavnost celic, ki uničujejo tujke v organizmu in na ta način krepijo imunski sistem. Poleg tega z vajami avtogenega treninga vplivamo na uravnavanje krvnega pritiska, dihanja, bitja srca in delovanja organov v trebušni votlini, kar pripomore k ponovnemu vzpostavljanju ravnovesja v telesu.

Pri nespečnosti avtogeni trening omogoča umirjanje do te mere, da človek brez večjih težav normalno zaspi in tudi kakovost spanja je drugačna. Pogosto se dogaja, da zaspimo že med samimi vajami.

Koristi za kardiovaskularni sistem

Pri zdravljenju obolenj srca in ožilja je potrebno preprečiti nadaljevanje bolezni, pri čemer je pomembna razbremenitev stisk srčnega bolnika. Avtogeni trening se je pokazal kot odlična metoda za doseganje osebnega umirjanja in s tem tudi razbremenitve srčne mišice, zmanjšanja krvnega pritiska, preprečitve infarkta in drugih obolenj.

Astmatik lahko z vajami avtogenega treninga doseže razbremenitev napetosti, ki ustvarja težave pri dihanju. Psihična razbremenitev prinese bolniku olajšanje, saj so dihalne poti v tem primeru sproščene in ne prihaja do krčenj, ki zraku ovirajo prosto pot do pljuč.

Pri glavobolih je bistvenega pomena, da se naučimo sprostiti napetosti. Pri tem lahko pomaga avtogeni trening, ki nam omogoča, da se naučimo sprostiti in tako vplivati na ožilje, saj glavobole povzroča prav njegovo krčenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj