Druge celice testirajo limfocite T, preden jih spustijo v kri

Limfociti T so celice imunskega sistema, ki poleg limfocitov B skrbijo za pridobljeno imunost. Foto: Bigstock

Prvič sploh so imunologi posneli, kako ostale celice v priželjcu preverjajo limfocite T. Preden se sprostijo v kri, morajo opraviti varnosti pregled, s katerim dokažejo, da ne bodo napadali lastnih telesnih celic. Nova slikovna tehnika obeta nove možnosti za razumevanje in obravnavo avtoimunskih bolezni, na primer sladkorne bolezni tipa 1.

Kompleksne naloge limfocitov T

Limfociti T so celice imunskega sistema, ki poleg limfocitov B skrbijo za tisti del imunskega sistema, ki ga poznamo kot »pridobljenega«. Nastajajo v kostnem mozgu, odkoder potujejo v priželjc, kjer dozorijo. Ko se to zgodi, se sprostijo v kri. Po njej ves čas krožijo, nadzorujejo vse telesne celice in iščejo antigene – telesu tuje snovi.

“Limfocitov T je več vrst, vsaka pa opravlja različne naloge. Ko limfocit T prepozna antigen, se aktivira, v njegovo celično jedro pa steče signal, ki določa imunski odziv. Nekateri limfociti T, poznamo jih kot celice ubijalke, so sposobni sami uničiti sovražno celico. Drugi v okolico sprostijo različne signalne molekule (citokine), ki aktivirajo druge celice imunskega sistema. Pri ljudeh z avtoimunskimi boleznimi limfociti T kot sovražne pomotoma prepoznavajo telesu lastne celice in jih napadejo,« je na predstavitvi odkritja povedala prof. Lauren Ehrlich iz Univeze Teksas.

Limfociti T se naučijo prepoznati telesu lastne beljakovine

Raziskovalci Univerze Teksas so prvič v zgodovini uspeli posneti »varnostni test« limfocitov T, preden se ti sprostijo v kri z namenom iskanja in prepoznavanja telesu tujih snovi. Odkritje so objavili v reviji Nature Communications. Video so posneli s pomočjo dveh močnih laserjev, ki sta s kratkimi impulzi skenirala priželjc pri miših na vsakih 15 sekund. Želeli so rekonstruirati gibanje celic in njihovo signalizacijo.

Opazili so, da razvijajočim se limfocitom T druge celice v priželcu pomagajo, da se srečajo z vsemi vrstami organizmu lastnih beljakovin. Tistih torej, ki jih bodo med opravljanjem svojih nalog prepoznavali kot telesu lastne in jih ne bodo napadali. Preden se limfociti T sprostijo v kri, jih celice priželjca testirajo, da bi se prepričale, ali je bilo »učenje« uspešno.

Odkritje je prineslo nova spoznanja o tem, kako različne vrste celic sodelujejo v priželjcu in pri dozorevajočem limfocitu T izvajajo »varnostne teste«. Če limfocit T varnostnega testa ne opravi uspešno, sledi njegovo samouničenje.

Video: Celice priželjca testirajo limfocite T

V videu vidimo, kako dandritične celice (obarvane rumeno) testirajo razvijajoče se limfocite T (obarvane vijolično in belo), da bi videle, če slednje reagirajo tudi na telesu lastne beljakovine. Če se limfocit T dotakne in se njegovi receptorji ujamejo z njihovimi (po principu ključa in ključavnice), se raven kalcija v limfocitu T spremeni (obarva se bolj belo). To pomeni, da varnostni test ni uspel in da bi tak limfocit T napadel telesu lastne celice. Kalcijev »signal« v tem primeru spodbudi limfocit T k samouničenju. Vir: University of Texas

Nove možnosti za razumevanje avtoimunskih boezni

»Proučevanje limfocitov T s to novo slikovno tehniko obeta boljše razumevanje dogajanja v priželjcu in prinaša nove možnosti pri razumevanju številnih bolezni. Bolniki po presaditvi kostnega mozga na primer preživijo tedne ali celo mesece na zdravilih za zaviranje imunskega sistema in so bolj ogroženi za razvoj avtoimunskih bolezni. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tip 1 pa limfociti T pogosto napadajo celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin,« je povedala Ehrlichova.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj