Klinični dokaz o remielinizaciji pri multipli sklerozi

Avtor: Da. M.

Raziskovalci poročajo o prvi klinični študiji, ki biološko dokazuje remielinizacijo pri multipli sklerozi. raziskovalna skupina iz Biogena 2je pri pacientih z okvaro vidnega živca, ta je največkrat prvi znak multiple skleroze, ki so dobili monoklonska protitelesa BIIB033 opazila izboljšano stanje impulzov vidnega živca med retino in možgani.

Glavni avtor raziskave dr. Diego Cadavid je za Medscape Medical News pojasnil, da oči normalno prenesejo informacijo do možganov v približno 100 milisekundah. »med epizodo okvare vidnega živca se to lahko zmanjša na 15 do 40 milisekund. Ta zaostanek je posledica izgube mielina v vidnem živcu. Pacientom, ki so dobili BIIB033 se je zakasnitev izboljšala za 40 odstokov , v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo. To nam daje potrditve, da so zdravila pri remielinizaciji delujejo,« je povedal Cadavid.

»To je prvič, da so rezultati vidni na ljudeh in da lahko popravimo mielin z zdravili,« je še dodal.

Celotni rezultati bodo objavljeni prihodnji teden na rednem srečanju ameriških nevrologov. O študiji pa je za omenjeno revijo dr. Jeffrey Cohen povedal: »Pri tej študiji monoklonska protitelesa prikazujejo izboljšano stanje vidnega živca, ki je izmerjeno glede na optičen potencial, ne pa izboljšavo glede na tomografske parametre, ki kažejo nevrološko okvaro na retini.« dodal je, da so bili rezultati obetajoči in da se veseli slišati še podrobnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj