Mediteranska prehrana hrani srce in možgane

Avtor: T. L.

Več dokazov kaže, da izbira mediteranske prehrane ni povezana le z zdravjem srca, ampak tudi izboljšanjem kognitivnih funkcij in debelino možhanske skorje. 

Dobrobiti mediteranskega načina prehranjevanja predvsem za zdravje srca in ožilja so znane že dolgo. Zdaj pa so raziskovalci ugotovili, da tovrsten način prehrane pomaga tudi starostnikom pri ohranjanju zdravja možganov in zmanjšanje upada kognitivnih sposobnosti. Upad kognitivnih (miselnih) sposobnosti je ena od značilnosti stanj kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen. Dve novejši raziskavi sta zdaj pokazali, da so možgani starejših ljudi, ki uživajo mediteransko prehrano, bolj zdravi in da je pri njih tveganje za kognitivne spremembe v kasnejših letih življenja manjše. 

»Naša študija kaže, da prehrana vpliva na strukturne spremembe v možganih, ki so povezane s sindromom demence,« je za Medscape Medical News povedala vodilna avtorica študije Rosebud O. Roberts, profesorica epidemiologije in nevrologije na Kliniki Mayo v zvezni državi Minnesota.  told Medscape Medical News. Dodaja, da študija pomaga ljudem uvideti, kako lahko sami vplivajo na zmanjšanje tveganja za demenco.

Nova raziskava Klinike Mayo je zajela podatke 672 ljudi, ki v času začetka študije leta 2004 niso imeli diagnosticirane demence, niso živeli v hospicu ali imeli neozdravljive bolezni. Stari so bili med 70 in 89 let. Opisali so prehranske navade, opravili določene teste za oceno spomina in druge funkcije ter sposobnosti dojemanja in izražanja ter kognitivnih motenj. Z magnetno resonanco (MRI) so raziskovalci merili tudi debelino možganske skorje na več mestih.

Raziskovalci so pri starostnikih, ki so dosegli višje rezultate v doslednem sledenju mediteranske diete, opazili večjo debelino možganske skorje v vseh možganskih režnjih. Še posebej višji vnos stročnic in rib je bil povezan z večjo debelino možganske skorje, so zapisali v strokovni reviji Alzheimer’s and Dementia. Nasprotno pa so med tistimi, ki so uživali več ogljikovih hidratov in sladkorja, izmerili nižjo gostoto. 

Mediteranski način prehranjevaja sicer vključuje veliko zelenjava, polnozrnatih žitaric, stročnice, malo rdečega mesa in več perutnine, oreške, sadje, … 

In še ena dobra noviva za vse, ki prisegajo na mediteransko prehrano. Nedavno objavljena metaanaliza 18 študij je namreč pokazala, da je pogosto uživanje mediteranske prehrane povezana z izboljšano pozornostjo, spominom in sposobnostmi izražanja, poleg tega pa se upočasni upad kognitivnih sposobnosti.

Prvopodpisani avtor poročila Roy J. Hardman, iz avstralskega Center for Human Psychopharmacology pri Univerzi Swinburne, je med drugim ob tem povedal, da mediteranska prehrana pripomore k zdravemu staranju možganov. Celotno poročilo je bilo objavljeno na spletni strani Frontiers in Nutrition. 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj