Naprava v obliki pilule jemlje vzorce bakterij v črevesju

Črevesje je osrednji del našega telesa, ki vpliva tako na delovanje možganov kot na delovanje ostalih organov in sistemov, vključno z imunskim. Ključne pri tem so bakterije (in drugi mikrobi), ki ga naseljujejo. Kako jih prepoznati? Z novim orodjem: napravo v obliki pilule, ki na poti skozi prebavila jemlje vzorce v črevesju.

Črevesje naseljuje več kot tisoč vrst bakterij, ki so ključne za zdravje in počutje. Foto: Bigstock

Vedenje, kateri mikrobi in v kakšnem obsegu naseljujejo črevesje, je za zdravnike pomembno in koristno orodje. Olajša jim prepoznavanje bolezni in postavljanje natančnih diagnoz ter omogoča optimalno zdravljenje. S pomočjo nove naprave v obliki pilule, ki jo pogoltnemo, bo njihovo delo lažje. Do sedaj namreč ni obstajala neinvazivna metoda, ki bi omogočala natančno mapiranje črevesne mikrobite. Napravo so razvili na Univerzi Tufts.

Napravo v obliki pilule pogoltnemo, na poti skozi prebavila pa vzame vzorce mikrobov, ki živijo v črevesju. Foto: Tufts University

Črevesni mikrobi odločajo o zdravju in počutju

Črevesje naseljuje več kot tisoč vrst bakterij, ki igrajo pomembno vlogo ne samo pri prebavi hrane, pač pa tudi pri zaščiti pred boleznimi. Če je ravnovesje med mikrobi v črevesju porušeno, se poveča dovzetnost za okužbe. Poslabšajo se mnoge kronične bolezni, poslabša se duševno zdravje, spremeni se delovanje vseh telesnih organov in sistemov.

Vzorčenje črevesne mikrobiote s pilulo

Raziskovalci iz Univerze Tufts so razvili napravo v obliki pilule, ki, ko jo pogoltnemo, na poti skozi prebavila vzame vzorce mikrobov, ki živijo v črevesju. Gre za prvo neinvazivno diagnostično orodje, ki je sposobno zagotoviti celostni vpogled v profil mikrobov v črevesju in ki bo olajšalo diagnosticiranje in zdravljenje številnih bolezni.

Trenutne metode vzorčenja mikrobiote pri ljudeh temeljijo na analizi fekalnih bakterij in njihovih metabolitov.

Analiza fekalnih bakterij in njihovih presnovkov o dejanski populaciji mikrobov v črevesju ne pove veliko. Nova naprava zagotavlja natančno identifikacijo bakterijskih populacij in njihovo relativno številčnost. Uspešno so jo preizkusili na pujsih in opicah, sledijo klinične preiskave na ljudeh ter vpeljava v klinično prakso.

Kako deluje?

Naprava za vzorčenje črevesne mikrobiote je v obliki pilule. Uporabnik jo pogoltne, aktivira pa se, ko pride v črevo. Vsebuje mikrofluidne kanale, ki lahko vzorčijo v različnih delih črevesja.

Površina pilule je prekrita s pH občutljivim premazom, tako da ne absorbira nobenih vzorcev, dokler ne pride v tanko črevo.

Vsebuje dve komori, ki ju ločuje polprepustna membrana. Ena vsebuje spiralne kanale, ki zajemajo bakterije, druga pa je napolnjena s kalcijevo soljo (solna komora). Solna komora pomaga ustvariti osmotski pretok skozi membrano, ki bakterije potegne v spiralne kanale. Majhen magnet v tabletki omogoča, da ga držijo na določenih mestih v črevesju za bolj prostorsko ciljno vzorčenje (z magnetom zunaj telesa). Fluorescentna barva v solni komori napravo (pilulo) pomaga poiskati, ko se skupaj z blatom izloči iz telesa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj