O novostih na področju zdravljenja suhega očesa

Avtor: specialistka oftalmologinja, kirurginja dr. Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, Očesni kirurški center, OKC dr. Pfeifer

Suho oko je težava, s katero se srečuje vse več ljudi. Posebno po 40. letu starosti in v povezavi z različnimi očesnimi operacijami, predvsem po operaciji korekcije dioptrije z laserjem Excimer po metodi LASIK ali operaciji sive mrene, je suho oko prisotno pogosteje kot sicer. Težave, kot so: pekoče, rdeče oči, občasno zamegljen vid, srbenje oči, občasno prekomerno solzenje, občutek peska ali tujka v očesu, oteženo branje zaradi zameglitve slike ali pekočih oči, pacienti pogosto navajajo.   

Terapija z umetnimi solzami brez konzervansov sicer pomaga, a je učinek solzic kratkotrajen; običajno traja od 20 minut do 2 ur, zato je na področju suhega očesa v zadnjem letu ali dveh opaziti izjemen napredek v terapiji. Obstajajo že biomarkerji, s pomočjo katerih lahko zelo preprosto določiš, ali je suho oko posledica vnetnih reakcij ali ne, in se seveda temu ustrezno potem odločiš tudi glede terapije. 

V očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer imamo temu namenjeno subspecialistično oftalmološko ambulanto za suho oko, v kateri lahko svojim pacientom ponudimo terapijo z zdravili in s postopki, ki se uporabljajo v tujini, v Sloveniji in drugod pa še niso dostopni. Standardna terapija gretja vek, čiščenja robov vek, protivnetne kapljice s steroidi, maščobne kisline omega, laneno ali ribje olje, umetne solzice različnih proizvajalcev brez konzervansov, okluzija izvodil solznih poti so pogosto premalo. 

Ker je suho oko pogosto (od 60 do 80 % suhega očesa po strokovni literaturi) posledica nenormalnosti v mastnem delu solznega filma, za kar so odgovorne predvsem Meibomove žleze, je pogosto za rešitev težave s suhim očesom treba najprej normalizirati delovanje teh žlez. 

Novo pri nas je lasersko zdravljenje suhega očesa 

S pomočjo laserskega zdravljenja z laserjem E eye prek vegetativnega živčevja stimuliramo Meibomove žleze, da začnejo spet normalno delovati. Potrebni so trije tretmaji – prvi, nato čez 14 dni in čez 1 mesec. V Očesnem kirurškem centru, v katerem lasersko zdravljenje suhega očesa kot edini v Sloveniji opravljamo zdaj že 1 leto, imamo izjemno dobre izkušnje tudi pri pacientih, ki jim preostala standardna terapija ni pomagala. 

Toaleta vek je lahko tudi terapija, če se izvaja s pravimi čistilnimi robčki, ki vsebujejo zdravilo. 

Čiščenje robov vek s posebnimi robčki (Cleradex), ki vsebujejo olje čajevca, ki uničuje Demodexe, ki so dokazani povzročitelji blefaritisa, je izjemnega pomena pri MGD oz. blefaritisu. Tovrstni robčki žal v Sloveniji še niso registrirani, lahko pa jih dobite pri nas ali si jih sami kupite prek elektronskih trgovin iz ZDA ali Anglije. Potrebno pa je dolgotrajno čiščenje, in sicer vsaj nekaj mesecev. Navadni robčki, ki veke samo umijejo, so tu premalo. 

Kaj pa terapija s kapljicami, kaj je novega na tem področju? 

Lokalni ciklosporini brez konservansov (Ikervis) so kapljice, ki se jih v oko aplicira 2-krat dnevno, lahko več mesecev. Blažijo vnetno reakcijo, ki je pri suhem očesu vedno prisotna. Žal tudi te kapljice niso dostopne na zelen recept, lahko pa si jih na priporočilo oftalmologa zdaj že kupite v lekarni. Ker je to novost za lekarne, jih ne boste dobili povsod, vendar jih lahko naročijo in jih pridete iskat čez dan ali dva. Seveda pa jih morate plačati. Menda bodo že spomladi dostopne tudi na zelen recept. 

Topični sekretagogi v Sloveniji še niso dostopni, lahko pa si jih kupite v ZDA. 

Nasalni nevrostimulator True tear je že registrirani pripomoček, ki s stimulacijo v nosu poveča sekrecijo solz. Ker je še zelo nov, so klinične študije še nezanesljive. Lahko pa ga preizkusite, če si ga priskrbite iz tujine, kjer je tudi to velika novost. 

Največ obeta novo zdravilo, ki deluje podobno kot lokalni ciklosporini na protivnetni mehanizem, vendar na čisto drugem segmetu vnetne rekacije,  lifitegrastu, ki je v ZDA že registriran pod imenom Xiidra podjetja Shire od julija 2016. Zdravilo je izjemno drago in po prvih kliničnih študijah izjemno uspešno v zdravljenju suhega očesa tudi v kombinaciji z lokalnimi ciklosporini. 

Ali kirurško zdravljenje pride v poštev tudi pri suhem očesu ali ne?

Kirurško zdravljenje, kot je konjuktivoplastika oz. kirurgija conjuktivohalaze, je sorazmerno majhna operacija, ki pa pri določenih oblikah suhega očesa bistveno pripomore k dobremu rezultatu zdravljenja. Tudi ta poseg izvajajo le redki kirurgi, pri nas ga lahko opravite, če je indiciran. Sondiranje Meibomovih žlez je poseg, ki ga opravljajo redki kirurški centri. Sam postopek lahko traja tudi 1 uro ali celo dlje, saj je treba sondirati vsako žlezo posebej, in to na vseh 4 vekah. Postopek pa lahko pomaga pri težavah celo več kot 1 leto. 

Tarsorafija, aplikacija Botulin toxina, transplantacije amnijske membrane, transplantacije žlez slinavk se uporabljajo pri izrazitih težavah s suhim očesom. 

Kaj lahko storimo sami?

Dietna prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega, manjšim vnosom kalorij, veliko rib in ribjih izdelkov, avokado, olivno olje, laneno olje, izogibanje suhemu okolju in okolju s klimatskimi napravami in ozračju, ki je močno onesnaženo, med in mleko vključiti v prehrano, akupunktura in veliko telesne aktivnosti ter sreča so osnovne stvari, za katere lahko v veliki meri poskrbimo sami. 

Kakšna terapija je torej najboljša?

Vsaka terapija ni primera za vsakega, zato je odločilnega pomena pregled v ambulanti za suho oko, v kateri se predvsem na osnovi pregleda odločimo, kaj je za vsakega posameznika najustreznejša terapija. Večina zgoraj omenjene terapije je dostopna tudi Slovencem po takih ali drugačnih poteh, samo volja, znanje in pogosto tudi finance so potrebne, pa bo stanje vašega suhega očesa obvladljivo.

Foto: Bigstock 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj