Partnerstvo vpliva na zlome kosti pri starejših

Avtor: Osteoporosis International, M. Š.

Zlomi kosti, redni spremljevalec starosti, so manj pogosti pri tistih, ki še imajo partnerja (moža, ženo). Podobno velja za gmotni status: kosti so bolj zdrave pri tistih, ki imajo več denarja.

Ljudje, ki so poročeni ali v partnerski zvezi, si kolk, zapestje ali ključnico zlomijo za 50 odstotkov manj pogosteje kot tisti, kina starost živijo sami, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Southampton in v kateri so pregledali podatke za skoraj 380 starostnikov, ki so utrpeli zlome kosti. 

“Preventiva zlomov se začne v mladosti, šport je zelo pomemben”

Znanstveniki domnevajo, da je vzrok v tem, da zakonci bolj pazijo drug na drugega ter tudi sicer živijo bolj zdravo. Zdravniško pomoč (zaradi kateregakoli vzroka) poiščejo prej. Na pogostnost zlomov vpliva tudi gmotni status: pri tistih z več denarje je število zlomov manjše, najbolj verjetni vzrok pa, tako znanstveniki, se skriva v dejstvu, da so bolj osveščeni in bolje izvajajo preventivo. Slednja se namreč začne že v mladosti in traja vse življenje, najbolj pomembna pri tem pa sta prehrana z dovolj kalcija ter telesna aktivnost.

Zlomi kosti na starost najbolj ogrožajo ženske

Zlomi kosti so ena od največjih težav pri starostnikih, vzrok pa je zmanjšanje gostote kosti, ki pospeši razvoj osteoporoze. Slednja še posebej ogroža ženske po menopavzi. Še posebej problematični so zlomi kolka, saj podatki kažejo, da kar tretjina starostnikov umre v manj kot enem letu po zlomu. Zlomi pri starostnikih so tudi veliko breme za javno zdravstvo. Britanci so izračunali, da stroški, povezani z njimi, znašajo več kot štiri milijarde na leto. Pri nas stroški, povezani z njo, pa presegajo 60 milijonov evrov na leto.

“Vsak tretji starostnik po zlomu kolka umre prej kot v letu dni”

Izgubljanje kostne mase je sicer običajen pojav: ženske po tridesetem letu starosti izgubljajo po odstotke do dva kostne mase na leto. V starosti 70 let za osteoporozo ženske zbolijo šestkrat pogosteje kot enako stari moški. Točnih podatkov za število bolnikov z osteoporozo pri nas ni, saj se bolezen pogosto prepozna šele takrat, ko pride do zloma, ocenjuje pa se, da jih je več kot 150 tisoč.

Poročeni starostniki bolj redno jemljejo zdravila

Sorodna duša, s katero si delimo starost, pa ni povezana samo z bolj zdravimi kostmi, pač pa tudi z boljšim duševnim zdravjem: depresije in anksioznosti je manj, družabno življenje pa pestrejše. 

“Samski starostniki pogoste zbolevajo za sladkorno boleznijo tipa 2”

Študija, ki so jo izvedli nas Aston Medical School v Birminghamu, je tudi pokazala, da je med poročenimi starostniki oziroma tistimi, ki živijo s partnerjem, manj sladkorne bolezni tipa 2 ter manj povišanega krvnega tlaka ter visokega holesterola. Zdravila jemljejo bolj redno – partner tu igra pomembno vlogo, moški pa so celo bolj skrbni kot ženske, so bolj telesno aktivni in se bolj zdravo prehranjujejo.

Sorodne vsebine:

Foto: Pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj