Podvig: Prva operacija tumorja z odstranitvijo dveh vretenc

Na Ortopedski kliniki so v sodelovanju z drugimi kliničnimi oddelki in Onkološkim inštitutom izvedli prvo operacijo tumorja z odstranitvijo dveh celotnih ledvenih vretenc.

Gre za prvo takšno operacijo v Sloveniji, ki je trajala 14 ur, pacient pa je izgubil kar dva litra krvi. Foto: Bigstock

Pri mlajšem moškemu so po hudih bolečinah v križu diagnosticirali redki maligni tumor razširjen na dveh vretencih, kar je resno ogrožalo njegovo preživetje. Po natančnem načrtovanju so mu na Ortopedski kliniki odstranili dve vretenci in dve rebri ter jih rekonstruirali s sodobnimi implantati, ki bodo omogočali nadaljnje optimalno obsevanje.

Operacija trajala 14 ur, pacient že na nogah

Gre za prvo takšno operacijo v Sloveniji, ki je trajala 14 ur, pacient pa je izgubil kar dva litra krvi. Po operaciji je bil premeščen v enoto intenzivne terapije (CIT), kjer se je naslednji dan zbudil brez nevroloških izpadov.

Zdaj je pacient že samostojen v vsakodnevnih opravilih in pri hoji.

Redek tumor ogrožal pacientovo življenje

Rentgensko slikanje je pokazalo uspešno rekonstrukcijo hrbtenice, bolečine se manjšajo. Čaka ga še dodatno obsevanje s protonskimi žarki v Trentinu za uničenje potencialno lokalno razsejanih celic ob odprti biopsiji.

Diagnostika, ki se je začela zaradi neznosnih bolečin v križu je s slikanjem z magnetno resonanco pokazala večje spremembe v tretjem vretencu, ki so uničile kostnino, ter manjšo spremembo v drugem vretencu.

Biopsija potrdila redek tumor, za katerim zboli en na milijon ljudi.

Biopsija je potrdila na tretjem vretencu redek maligni tumor, ki se pojavlja pri približno enem od milijon ljudi. Druga biopsija na Inštitutu za radiologijo z odprto CT vodeno metodo je potrdila enako na težko dostopnem drugem vretencu.

Posvet s tumorskimi centri v tujini

Po konziliju na Onkološkem inštitutu ter posvetovanju s tremi večjimi tumorskimi centri v tujini (Nemčija, Madžarska, Italija), so bila mnenja o nadaljevanju zdravljenja različna. V centru za protonsko obsevanje v Trentinu so bili mnenja, da zgolj obsevanje ne bo prineslo zadovoljivega rezultata.

Pri rekonstrukcije so hrbtenice uporabili implatante.

Zato so začeli načrtovati resekcijo dveh vretenc v enem bloku, pri čemer so skušali ohraniti vse nevrološke strukture. Pri rekonstrukciji hrbtenice so potrebovali implatante, ki omogočajo tako dobro lokalno sledenje kot optimalno planiranje obsevanja in obsevanje.

Kako je potekala operacija?

Postopek je potekal v dveh delih. Najprej so izvedli fiksacijo vretenc, odstranili ploščo vretenčnega loka, ločili ovojnico kostnega mozga ter odstranili vretenci. Nato so pacienta obrnili na bok in odstranili večji del 12-tega in 11-tega rebra. Preko lumbotomije so vstopili v retroperitonealni prostor, kjer so vretenca uspešno sprostili od mehkih tkiv.

Sledilo je dvigovanje bloka dveh vretenc iz telesa in nato rekonstrukcija s PEEK raztegljivo korpektomijsko kletko, alogenim kostnim transplantatom in dvema trikortikalnima kostnima transplantatoma iz odstranjenih reber.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj